NAJEZDA PUŽEVA U BEOGRADU: Ovi mekušci su prave štetočine i napadaju noću (FOTO)

U svetu je zbog štete koju mogu da naprave postalo popularno iznajmljivanje i indijskih patki koje mogu da pojedu i do 100 puževa dnevno, a njihovo rentiranje košta oko 25 evra

  • 6

Ako ovih dana budete videli male puževe ispred vašeg prozora ili ulaza u kuću, nemojte da se iznenadite. Možemo da očekujemo pravu najezdu gmizavih nudista koje nailaze u skupinama.

Nekada ćete naći samo kućicu, a možete zateći i malog puža unutra, ali nemojte da se zaprepastite. Potpuno su bezopasni za vas lično.

Ukoliko se u Vašoj blizini nalazi park ili travnjak, verovatnoća da ih zateknete je velika. Milioni ovih mekušaca su mirni tokom dana, dok u suton kreće njihova najezda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Oni obično idu u skupinama, a to se dešava zbog visokih temperatura, velike toplote ili pak velike vlažnosti. Oni počinju da se premeštaju ka mestima koja im klimatski više odgovaraju. Nema potrebe za preteranom brigom, jer je ovo karakteristično doba godine kada ih ima u većem broju- objašnjava Milan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Podsetimo, tokom ovog perioda prošle godine, u Ivanjici je došlo do prave najezde malih puževa golaća, koji jedu maline, krompir i ostalo voće i povrće.

U svetu je zbog štete koju mogu da naprave postalo popularno iznajmljivanje i indijskih patki koje mogu da pojedu i do 100 puževa dnevno, a  njihovo rentiranje košta oko 25 evra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za one koji nemaju način da kupe ovu indijsku patku, a imaju velike zasade voća i povrća, neophodno je da na jesen prevrnu svaki kamen i pokupe svako jajšce, veličine granule, kako bi spasili useve od velike štete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca

    10. jun 2016 | 19:01

    Pa nije samo u Beogradu..

  • NIS

    10. jun 2016 | 18:32

    Upotrebite puzomor hemijsko sredstvo kupuje se u poljoprvrdnoj apoteci...

  • Džaja

    10. jun 2016 | 19:16

    Juce sam bi u Bg. Na Novom BG ih ima na milijarde, na svakom drvetu, ogradi... načičkani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA