SOFIJA IVANOVIĆ JE DOKAZ DA STVARNO NIKAD NIJE KASNO: U 80. godini uradila nešto o čemu drugi MAŠTAJU! (FOTO)

- Knjiga "Iznad crte" moja je zahvalnost Paraćincima koji su me udomili u gradu u kom sam stasala u čoveka - kazala je na promociji Sofija Ivanović, rođena Sremica

  • 3

Rođena Vojvođanka Sofija Ivanović, koja je pre više decenija "trbuhom za kruhom" došla u Paraćin i tu ostala, napisala je svoju prvu knjigu u 80. godini!

Kniga "Iznad crte“, imala je finansijsku podršku opštine za štampanje, a autorka kaže da ju je napisala jer je osetila potrebu da progovori i zahvali se svom voljenom gradu.

JURI PO GRADU 50 NA SAT, A NE TROŠI BENZIN! Upoznajte MARKA (23), legendu Paraćina! (FOTO)

- Došla sam u Paraćin sa 16 godina, kao dete. Tu sam se zaposlila u Štofari i stasala, kasnije se udala, a Paraćinci su me primili kao svog. Uzela sam olovku i pisala sam, pisala svoju sudbinu i istoriju. Tražila sam reč, tražila sam nešto prigodno što će moj život oslikati i našla sam to u izrazu "Iznad crte“. To sam i uzela za naslov svog romana. Tri puta sam prerađivala svako poglavlje jer to je moj život, a knjigu sam zalivala teškim suzama - rekla je visprena starica na promociji, objašnjavajući kako je izgledao njen susret sa oživljenim emocijama.

SINIŠA JE STRASTVENI KOLEKCIONAR OLOVAKA: Njegova riznica nema materijalnu vrednost, ali njemu znači mnogo - evo i zašto (FOTO)

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Sa 80 godina Sofija je postala debitant u književnoj reči i pokazala da memoare, ne moraju da pišu samo "veličine“ već i obični ljudi.

- Ovo je više jedan običan život nego literatura, ali šta je drugo život nego literatura? Iz svake njene reči izbija snaga žene, obične radnice koja je prošla kroz velika životna iskušenja. To je i slika jednog drugačijeg vremena, dokument da je i radnik u decenijama kad smo svi bili drugarice i drugovi, mogao da se afirmiše, da ostavi neki trag za sobom - kazao je Đorđe Petković, paraćinski književnik, na predstavljanju knjige.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

U OVOM SRPSKOM GRADU možete da pojedete PLJESKU, popijete KOKA-KOLU i KAFU za 340 DINARA!

Slobodan Ivanović, sin ove nesvakidašnje bake koja je u devetoj deceniji postala pisac, objašnjava da je cela porodica Sofiji pružila punu podršku.

- Svojom prvom knjigom od 140 stranica ona je debitovala u svetu pisane reči, ali, s obzirom na godine, pre je u pitanju njena potreba da prenese svoje životno iskustvo nego da stremi književnim vrhovima - kazao je Sofijin sin.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    12. jun 2016 | 19:04

    Samo napred bako, svaka cast!!!

  • Hana

    13. jun 2016 | 10:32

    Poznajem gospodju licno. Divna, pazljiva, iskrena osoba. Izuzetan covek. Mislim da smirenije osobe nema na ovom svetu. Zivi sama na imanju pokraj Paracina, brinuci se o cvecu, vocu i zivotinjama. Vreme provodi u citanju knjiga, a evo,sada je napisala i svoju. Inace, cela porodica je talentovana za pisanje. Sin ima vec nekoliko knjiga objavljenih, zatim snaja jednu, a unuk se jos uvek sramezljivo bavi pisanom recju i crtanjem, za svoju dusu. Divni, divni ljudi!

  • Slobodan

    13. jun 2016 | 10:26

    U ime autora, Sofije Ivanović, hvala Zorani na medijskoj podršci. U svoje ime, ovo je primer da dobri novinari u podvizima "malih, običnih ljudi" mogu naći povode za afirmisanje života.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA