≫ 

OVAJ DEO SRBIJE JE NAJPOZNATIJI PO POSKOCIMA: Ujeli već pet ljudi!

U valjevskom kraju jedine zmije otrovnice su poskoci, a građani ih često mešaju sa "šarkom", koja u poslednjih 15 godina nije viđena u valjevskom kraju

  • 0

U Kolubarskom kraju ovog proleća je zabeležno pet ujeda zmija otrovnica. Na infektivnom odeljenju valjevske bolnice kažu da je zbog ujeda zmija lekarsku pomoć zatražilo svih pet osoba.

Ujedi su zabeležni u valjevskim selima Leskovice i Miličinica, kao i na teritoriji Mionice i Osečine. Načelnica infektivno odeljenja valjevske bolnice dr Snežana Arsenijević kaže da su svi pacijenti nakon lečenja pušteni kući i da se nalaze u dobrom zdravstvenom stanju.

Najčešći ujedi zmija beleže se na seoskom području prilikom branja malina, kupina ili pečuaraka. U valjevskom kraju jedine zmije otrovnice su poskoci, a građani ih često mešaju sa "šarkom", koja u poslednjih 15 godina nije viđena u valjevskom kraju. Lečenje nakon ujeda zmije prosečno traje nedelju dana, a pojedini pacijenti u bolnici provedu i do dve nedelje. Dr Snežana Arsenijević kaže da je najvažnije da ljudi koji borave na njivi ili u prirodi znaju kako da se zaštite od zmija.

- Oni koji rade u njivi ili idu u branje pečuaraka ili jagoda trebalo bi da nose čizme i rukavice, bez obzira na toplo vreme. Kada dođe do ujeda zmije, ne preporučuje se isisavanje ili zasecanje rane, a ozleđeni deo tela ne bi trebalo previše pomerati. Podvezivanje se preporučuje samo u situacijama ukoliko do najbliže ambulante možete da stignete za pola sata, u suprotnom, smatra se da se stvara više štete, a podvezak ne sme da bude čvrst. Seruma, inače, ima u dovoljnim količinama u svim ambulantama u valjevskom kraju - kaže dr Arsenijević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svake godine dogodi se u proseku 20 ujeda zmija, a "najgora" je bila 1999. godine, kada je u mesecima posle bombardovanja tadašnje SRJ zabeležno čak 40 ujeda zmija. lekari kažu da u poslednjih 15 godina nije zabeležen nijedan ujed zmije sa smrtnim ishodom.

Biolog Predrag Petrović objašnjava da je u valjevskom kraju najotrovnija zmija poskok i da zato svi koji borave u prirodi moraju da budu vrlo obazrivi.

- Poskoci dominiraju u valjevskom kraju i ima ih svih boja, od svie do oker boje. Poskoci vode ksriven način života i kriju se sklupčani u hladovini, gde beže od žege, tako da ih je veoma teško uočiti. Oni znaju da se penju i na drveće, što je retko u valjevskom kraju, ali i to se dešava. Noćne su životinje, a nekoliko ujeda zabeleženo je u noćnim satima. Nema ni jedne klisure ni planine u valjevskom kraju gde nema poskoka. Ima ih mnogo više nego što mi mislimo i zato je oprez veoma važan - objašnjava Petrović.

(S. Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA