≫ 

ŠTA SE ZAISTA DOGAĐA SA EVROPSKOM UNIJOM: Jedne zemlje sve bogatije, druge NA RUBU PROPASTI

Evropska centralna banka potvrdila je taj opšti trend, objavivši da se jaz između slabijih i jačih zemalja u evrozoni povećava, a ne smanjuje kako je izvorno zamišljeno kada je stvorena jedinstvena valuta

  • 9

Razlike u bogatstvu u porastu su u evrozoni i dok rast cena nekretnina pomaže Nemcima da postanu još bogatiji, južno-evropske zemlje zaostaju, pokazalo je istraživanje.

EU SE POLAKO RASPADA: I Danci hoće da izađu iz Evropske unije

Dok je jaz između severnih zemalja, kao što je Holandija, i južnih država, poput Portugalije, odavno karakteristika evrozone, istraživanje jednog odeljenja nemačkog fonda Flossbach von Storch pokazuje da se jaz povećava.

Uzimajući u obzir korpu stavaki, kao što su nekretnine, deonice, umetnine i skupo vino, istraživanje je pokazalo da je bogatstvo u Nemačkoj i Austriji poraslo u 2015. za više od 7 odsto u odnosu na godinu ranije.

To je otprilike dvostruko veća stopa rasta od one u Italiji i Španiji, dok su Grci zabeležili pad bogatstva za više od 4 odsto. Cene nekretnina, koje su skočile za više od 6 odsto u Nemačkoj, bile su najveći pokretač bogatstva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Te razlike dovode do političke napetosti u 19-članoj evrozoni, dok niže cene nekretnina u južnim zemljama pogađaju tamošnje banke koje drže kuće i poslovne nekretnina kao jamstva za kredite.

- Do 2006. godine kada je došlo do praska balona na tržištu nekretnina, zemlje na jugu imale su uzlet. Sada se nalaze u situaciji sličnoj onoj u Japanu - rekao je Tomas Majer, utemeljivač istraživačkog instituta koji je sproveo istraživanje.

Okrug Šibuja, Tokio, Japan. Foto: flickr/Martin Lopatka Okrug Šibuja, Tokio, Japan. Foto: flickr/Martin Lopatka

Japan se već dugo bori s uglavnom stagnirajućom ekonomijom i sve većim državnim dugom. Neki ekonomisti strahuju da zemlje u Evropi čeka slična sudbina.

- Zemlje na severu nisu imale tako jaku inflaciju i prošle su bolje - rekao je Majer.

Evropska centralna banka potvrdila je taj opšti trend, objavivši da se jaz između slabijih i jačih zemalja u evrozoni povećava, a ne smanjuje kako je izvorno zamišljeno kada je stvorena jedinstvena valuta.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jevdokija

    10. jun 2016 | 14:52

    Jadan srpski narod ako Srbija udje u EU. Bice kuku i lele jer ce sve po djepovima vecine da puca. Ne nose tamo koke zlatna jaja a sve se diriguje i nema demokratskih odluka unutar pojedinacnih zemalja a pogotovu siromasnih.Bice nam jos gore nego grcima. Oni se makar izvlace po malo uz pomoc turizma, a mi, sta cemo mi da unapredimo i da pokrpimo rupe u budzetu?az izmedju bogatih i siromasnih ce biti jos dublji a jeza me hvata kad pomislim koliko ce tek tada imati suicida u Srbiji!!!!!!!!!!

  • Shone

    10. jun 2016 | 12:39

    Taktika

  • Susi

    10. jun 2016 | 15:42

    Izgleda da su bivše kolonije sada počele jedna drugu da "muzu" u okviru EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA