RAZLOG ZA RUPE U BUDŽETU: Siva ekonomija čini 20 do 30 odsto regionalnog tržišta

Jedan od načina da se preventira siva ekonomija su savremene tehnologije kroz sisteme elektronskog naziranja, tvrde stručnjaci okupljeni na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora PU u Bečićima

  • 0

Siva ekonomija značajno umanjuje sredstva u budžetu, kako zemalja u regionu Zapadnog Balkana, tako i Srbije, rečeno je na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora PU u Bečićima.

- Siva ekonomija čini 20 do 30 odsto tržišta u regionu. Na tržištu rada postoji nelojalna konkurencija. Dobar deo tržišta u IT isplaćuje radnike na crno - otkriva Haris Čečo, izvršni direktor FinTech, Comtrade Digital Services.

DIREKTORI PORESKIH UPRAVA CELOG REGIONA: Glavni problem su loše navike poreskih platiša! (FOTO)

Jedan od načina da se preventira siva ekonomija su savremene tehnologije kroz sisteme elektronskog naziranja.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za zapadni Balkan Goran Pekez kaže da razvoju nelegalnog tržišta pogoduje nedostatak kvalitetnih inspektora i da im je potrebno više resursa.

- Srbija je uspela da povrati oko osam odsto tržišne veličine prometa cigareta. Povećala je poreski prihod za šest odsto, što je solidan rezultat koji svedoči kako se može doneti dodatni prihod – istakao je Pekez.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, na borbi protiv šverca duvana konkretno, treba da rade poreska policija i uprava policije.

- Bez oštrih i brzih sudskih sankcija, poreski organi neće moći da obave svoj posao kvalitetno - upozorio je on.

IZVOZ IT SEKTORA DOSTIGAO 678 MILIONA EVRA: Informacione tehnologije ključne za privredni razvoj Srbije!

Nakon 2012. godine intenziviran je i šverc kafe, rekao je Siniša Daničić, generalni direktor Strauss Adriatic

- Svake godine dolazi do pada legalnog uvoza kafe, ali zato nema pada u konzumaciji kafe. Šteta za Srbiju je nekih milijardu dinara - kaže Daničić.

MORAMO SUZBITI SIVU EKONOMIJU! Evo šta je Vučić rekao o POŠASTI koja ubija Srbiju (FOTO)

Prema njegovim rečima, sav šverc kafe dolazi iz jednog pravca, preko granice u Bar, pa preko Kosova u Srbiju i takav šverc predstavlja ozbiljan udarac za uvoznike kafe. Jedino rešenje za taj problem je ukidanje akciza, tvrdi Daničić.

Većina zemalja nema akcizu, jer kafa nije luksuzni proizvod na koji bi trebala da se plaća akciza. Naravno, nije moguće ni ukinuti je preko noći. Ažurnijim plaćanjem PDV-a i većim zapošljavanjem ljudi u toj industriji, nadometio bi se nedostatak od ukinutih akciza – zaključio je Daničić.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA