ŠEF CIA ŠOKIRAO: Saudijska Arabija nije kriva za napad 11. septembra, ne verujte prvim dokazima

Brenan je ocenio da je izveštaj istrage koji je 2002. objavio Kongres o napadima na SAD bio veoma preliminaran i da su kasnije komisije koje su veoma pažljivo bavile 11. septembrom zaključile da nema dokaza koji ukazuju da su saudijski zvaničnici podržali napade

  • 9

Šef CIA Džon Brenan je izjavio da tajne nalaze istrage koju je 2002. obavio američki Kongres o napadima na SAD 11. septembra 2001. ne bi trebalo uzimati kao dokaz o umešanosti zvaničnih vlasti Saudijske Arabije.

AFP navodi da se uskoro očekuje odluka o tome da li treba objaviti 28 strana izveštaja obaveštajnih komiteta Predstavničkog doma Kongresa i Senata koji je još uvek pod oznakom "strogo poverljivo".

AMERIKANCI ĆE TUŽITI ODGOVORNE ZA 11. SEPTEMBAR: Predlog tog zakona prošao Senat (FOTO) (VIDEO)

Sa druge strane, bivši senator Bob Grejem, koji je u vreme istrage bio na čelu obaveštajnoig komiteta Senata, naveo je da smatra da su saudijski zvaničnici pružili pomoć otmičarima koji su izveli napade, i kazao da 28 strana izveštaja treba objaviti u javnosti.

- Tih 28 strana... ja verujem da će se one pojaviti, mislim da je dobro što se pojavljuju. Ali, ljudi ne bi trebalo da na to gledaju kao na dokaz učestvovanja Saudijaca u napadu - kazao je Brenan u intervjuu za saudijsku televiziju "Al Arabija".

Foto: Tanjug/AP/Chao Soi Cheong Foto: Tanjug/AP/Chao Soi Cheong

SAUDIJSKA ARABIJA PRETI AMERICI: Završite istragu o 11. septembru, inače vas čeka PROPAST

Šef CIA je naveo da je izveštaj napisan samo godinu dana nakon što su teroristi Al Kaide srušili Svetski trgovinski centar u Njujorku i izveli napad na Pentagon u Vašingtonu i polje u Pensilvaniji, ubivši ukupno skoro 3.000 ljudi.

Brenan je ocenio da je taj izveštaj "bio veoma preliminaran" i da su kasnije komisije koje su "veoma pažljivo" bavile 11. septembrom "zaključile da nema dokaza koji ukazuju da su bilo saudijska vlada bilo visoki saudijski zvaničnici podržali napade 11. septembra".

(Telegraf.rs / Izvor: alarabiya.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirotvorac

    12. jun 2016 | 12:57

    Nešta tu jaaaaako smrdi.

  • Lx

    12. jun 2016 | 17:33

    To je bio dokaz da im posluži za napad na Saudiarabiju , kao što su napali i Irak i Libiju, ali izgleda da su se u međuvremenu nešto predomislli

  • sibin

    12. jun 2016 | 14:18

    uzeo kintu i sad on kao nema pojma,haha smesni su i glupi ameri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA