To može da uradi SVAKA ŠUŠA, a vi ne možete, jer nemate pojma šta je u stvari - ŠUŠA!

Priznaćete da nikada nećete reći: "Danas svaka šuša nema posao, novac, dobar položaj", već upravo suprotno

  • 2

Srpski jezik ima veoma bogatu leksiku. Obilujemo sa sinomimima, homonimima, izrekama, narodnim umotvorinama i drugim jezičim skupovima, koji čine deo naše bogate kulturne tradicije.

KALAŠTURA: Da li znate šta to znači? Pola Srbije ne zna!

Sigurno ste se mnogo puta susreli sa rečima, koje koristite svakodnevno, a zapravo ne znate njihovo primarno značenje.

Kako se kaže, STRŠLJENOVI ILI STRŠLJENI: Ovo ne zna pola Srbije! Znate li vi?

Tako recimo, imamo reč "šuša", koju smo toliko puta čuli u izjavama, kao na primer: "Jao, danas svaka šuša, vozi dobar automobil", ili ""Koju sve šušu nećeš videti na televiziji".

Foto: sxc.hu/tatlin Foto: sxc.hu/tatlin

Verovatno je da nikada nećete reći: "Danas svaka šuša nema posao, novac, dobar položaj", nego baš suprotno. Stvarno, ko li su te šuše, što, čini se, drže sve privilegije u našem društvu i uvek uspevaju da se izvuku iz svake situacije?

To znači da prema šušama gajimo izrazito potcenjivački odnos i da, zapravo, one uvek dobijaju nešto što ne zaslužuju ili rade nešto čemu nisu dorasli.

Kako se kaže, LABUDOVI ILI LABUDI: Evo rešenja dileme koja muči POLA SRBIJE? (FOTO)

Šuša je, zapravo, naziv za brava ili goveče bez rogova, a pogrdno se tom rečju imenuje i nesposobna, bezvredna osoba, osoba bez imalo ugleda, ništarija - prema zvaničnom rečniku Matice srpske.

Naziv šuša dobili smo od prideva šut u značenju koji je bez rogova, pa nam je tako poznat i "izraz šut s rogatim" , u značenju goloruk i nemoćan ne može protiv jačeg.

Dakle, šut, ili onaj bez rogova, jeste nemoćan, što znači da su životinje bez rogova viđene kao slabe, nemoćne, lišene snage i potencije koju im pružaju rogovi upravo kao simbol moći i energije kod životinja.

Podelite sa nama u komentarima u kojim ste sve prilikama i zašto nekoga nazvali šušom...

(V. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA