SVETSKI DAN DAVALAŠTVA KRVI: Izdvojite pet minuta i spasite nekome život!

Srbija je jedna od 62 zemlje u svetu u kojima se krv sakuplja dobrovoljno, bez ikakve nadoknade

  • 1

U Srbiji i svetu danas se obeležava Svetski dan davalaštva krvi, a naša zemlja ga je dočekala sa dvodnevnim rezervama, i malim nedostatakom RH negativne krvne grupe, naročito nulte. S obzirom na to da nam predstoji lepo vreme kada su potrebe za krvlju veće, nadležni su apelovali na građane da se odazovu ovom humanom gestu. 

Direktor Instituta za transfuziju krvi Gradimir Bogdanović kaže da Srbija spada među 62 zemlje u svetu gde se krv sakuplja dobrovoljno, bez ikakve nadoknade, i da se godišnje sakupi blizu 240.000 jedinica krvi.

- Svetska zdravstvena organizavija ustanovila je današnji dan kao Svetski dan davanja krvi u sklopu svega 62 zemlje u svetu koje potpuno besplatno i nenagrađeno angažuju davaoce da daju krv, među kojima je i naša. Srbija ima veliki broj dobrovoljnih davaoca krvi koji zadovoljavaju potrebe - kaže Bogdanović.

Mislili ste da kad dobrovoljno DATE KRV ništa ne dobijate zauzvrat? Nemate pojma koliko grešite

Prema njegovim rečima, manje nestašice se, kao i svake godine, osećaju u julu, avgustu, početkom septembra, kao i u decembru, januaru.

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

- Dnevno imamo potrebe za nešto više od 700 jedinica krvi u celoj Srbiji. Trenutno imamo dvodnevne zalihe koje su dovoljne za nešto više od dva dana, međutim, oseća se nedostatak nula negativne grupe, koja je, inače, retka. Ali, ako su potrebe među pacijentima za njom veće, onda mi zamolimo davaoce sa tom grupom da daju krv - objašnjava Bogdanović i podseća da su davaoci osobe od 18 do 65 godina, kao i da žene krv mogu dati tri a muškarci četiri puta godišnje. Sam čin davanja traje od pet do osam minuta. 

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

BLOOD CHALLENGE: Dajte krv i dobićete besplatne ulaznice za pozorište! (FOTO)

Povodom obeleževanja ovog dana, u Beogradu je transfuziološki autobus postavljen na platou ispred Skupštine Srbije, koji će i ubuduće dežurati svakog radnog dana od 10 do 16 časova.

Baš u tom autobusu zatekli smo Slobodana Petrovića (29) iz Beograda, inače, radnika GSP, i dugogodišnjeg davaoca krvi.

Foto: Uglješa Rašević Foto: Uglješa Rašević

AMERIČKA AMBASADA OBELEŽILA 14 GODINA OD TERORISTIČKIH NAPADA: Održana akcija davanja krvi

-  Nisam ni znao da je danas Dan davanja krvi. Ja, inače, krv dajem na svakih tri do četiri meseca, i tako je već nekoliko godina unazad. Počeo sam kada je u mojoj firmi bilo organizovano, i nastavio sam. To je humani gest koji nekome može da pomogne, a za mene kao davaoca je zdravo - kazao je Obradović za Telegraf.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    14. jun 2016 | 18:24

    davanje krvi je humana stvar, ali ministarstvo zdravlja mora da se ukljuci kod tih akcija.mora da stimulise dobrovoljne davaoce ili eventualne dobrovoljne davaoce besplatnim lekovima ili pregledima.zasto da covek koji je 20 puta dao krv placa 15000 ili vise din za magnetnu rezonancu ili neke slicne preglede.humanost se humanoscu vraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA