POSAO NIJE TEŽAK, PLATA JE SKORO DUPLO VEĆA: A smeštaj i hrana su besplatni! (FOTO)

Vlada Hrvatske želi da i ove godine blagajnu napuni pomoću turizma, a pritom ističu da je "čovek ključ uspeha" u tom sektoru

  • 3

Hrvatski preduzetnici ističu da nedostaje radne snage u ugostiteljstvu, a na birou sedi više od 225.700 Hrvata.

SRBI SE UZALUD PONADALI: Samo Hrvati i Slovenci mogu da beru jabuke za dnevnice od 160 evra na Novom Zelandu!

Vlada Hrvatske želi da i ove godine blagajnu napuni pomoću turizma, a pritom ističu da je "čovek ključ uspeha" u tom sektoru.

Probleme s tim “ključem” koji imaju poslodavci gotovo su stvorili sami. U Sindikatu turizma i usluga tvrde kako poslodavci u želji da uštede otpuštaju radnike, a potom zapošljavaju nestručne sezonske kadrove koje nije moguće u tako kratkom roku obučiti da bi kvalitetno obavljali posao na koji im se danas žale gosti.

Foto: Flickr/Elena Foto: Flickr/Elena

Pritom dodaju da je ove godine ugovora na određeno sve manje i da se radi na crno.

Slavonci koji su dosad bili tražena i školovana radna snaga i koji su spasavali situaciju, shvatili su da njihovo znanje i iskustvo treba ceniti daleko više nego što to cene hrvatski poslodavci, pa su otišli negde gde će to i doživeti.

- Veliki deo sezonaca, pa tako i onih iz Slavonije, već je angažovan, a preostali deo procenio je da je isplatljivije otići u inostranstvu. Kažu, plata im je tamo za isti posao veća bar za 50 posto te da tamošnji poslodavci većinom ne naplaćuju smeštaj i prehranu, a naši to čine - kaže predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić, koji upozorava kako u Dalmaciji sada uzimaju radnike iz susedne BiH i Crne Gore te ponekad i Srbije jer njih pak plaćaju i do čak 50 posto manje nego što su plaćali hrvatske radnike.

Predsednik STUH-a kaže da deo radnika ne prihvata posao koji im se nudi, a i plate su niže od 13 do 15 posto od proseka u Hrvatskoj.

(Telegraf.rs / Izvor: net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA