BOSNA ZABRANILA UVOZ GOVEDA IZ SRBIJE jer hara opasna bolest koja ubija životinje

Zaraza poznata kao kvrgava koža je otkrivena u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji, a oboljenje se širi i u Grčkoj, zbog čega je Kancelarija za veterinu BiH preduzela mere kako se opasna bolest ne bi proširila po domaćim farmama

  • 5

Stočna bolest kvrgava koža, koja je zahvatila zemlje regiona i nanosi velike gubitke uzgajivačima goveda, preti RS i BiH, zbog čega je zabranjen uvoz ovih životinja i njihovih proizvoda iz zemalja u kojima bolest hara.

REŠENA VELIKA MISTERIJA U BELOJ CRKVI: Otkriveno kako je nestalo 140 grla stoke!

Zaraza je otkrivena u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji, a oboljenje se širi i u Grčkoj, zbog čega je Kancelarija za veterinu BiH preduzela mere kako se opasna bolest ne bi proširila po domaćim farmama.

- Zabranjen je uvoz živih goveda i divljih preživara, svežeg mesa i mesnih prerađevina, mleka i proizvoda od mleka goveda. Osim toga, nije dozvoljen ni uvoz semena, jajnih ćelija i embriona ovih životinja, kao i sirovog krzna i kože goveda i divljih preživara - navodi se u Uputstvu zabrane uvoza koje je izdala Kancelarija za veterinu.

Istaknuto je da se zabrana uvoza odnosi na pomenute proizvode poreklom iz Bugarske, Makedonije, Srbije i iz nekoliko regiona Grčke. Zabrana uvoza važi i za ostale zemlje čiji goveđi proizvodi u BiH stižu preko zemalja u kojima se pojavila ova bolest. Direktor Instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić je rekao da na području RS i BiH nisu otkriveni slučajevi ove bolesti.

- Na svu sreću, kvrgava koža nije zahvatila goveda u RS. To je vrlo nezahvalna bolest koja stočarstvu nanosi veliku štetu, jer se ne može lečiti pa se goveda moraju uništavati. Bolest prouzrokuje veliku materijalnu štetu proizvođačima mleka i mesa goveda - rekao je Nedić. On je dodao da se ova bolest veoma lako prenosi, a glavni prenosnici su insekti i direktan kontakt obolelih goveda.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

- Jedina olakšavajuća okolnost jeste to što se nodularni dermatitis ne prenosi na čoveka i ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje - pojašnjava Nedić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakli su da je nodularni dermatitis ili kvrgava koža bolest koja se javlja kod goveda u vidu čvorića koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži. Životinjama otiču noge, javlja se kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i na kraju groznica. Istakli su da je životinja koja oboli od ove bolesti iscrpljena i odbija da jede i mršavi.

Bolest ima i ekonomski značaj budući da uzrokuje smanjenje mlečnosti kod krava, privremeni ili stalni sterilitet kod bikova i smrt usled bakterijskih komplikacija. Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su mere o zabrani uvoza veoma dobre, naročito što su donesene pre nego što se bolest pojavila u RS i BiH.

- U ovom slučaju mislim da nemamo opasnosti da se zaraza proširi kod nas, ali kada bi se to desilo verovatno bi se izuzetno negativno odrazilo na izvoz junadi u Tursku, koji bi verujem u potpunosti stao - kazao je Marinković.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara RS Vladimir Usorac je rekao da nije upoznat sa pomenutom bolešću goveda, ali je dodao da je svaka bolest životinja katastrofalna, jer negativno utiče na poljoprivredu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Usled bilo kakve bolesti kod životinja na snagu stupa zabrana izvoza u druge države i tu dolazi do kraha proizvodnje. Nadam se da će ta bolest zaobići BiH i Srpsku - rekao je Usorac.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS apelovali su na vlasnike goveda da se hitno jave veterinaru ukoliko kod životinja primete simptome kvrgave kože. Zbog brojnih načina prenosa ove bolesti, iz resornog ministarstva su od veterinara zatražili da u svakodnevnom radu dodatnu pažnju obrate na goveda i u slučaju sumnje hitno obaveste Ministarstvo.

(Telegraf.rs / Izvor: nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    15. jun 2016 | 17:02

    Danas postoji toliko novih vrsta bolesti koje napadaju i ljude i zivotinje, da covjeku pamet stane ! A vecina tih bakterija koje dodju u nas region, garant vode porijeklo sa Zapada. Moguce je da su neke i posljedice americkih "mirovnih misija". Stari ljudi kazu da ovog nije bilo prije rata. Bog sami zna sta su nam sve donijeli svima i natovarili na vrat!

  • Nikolas

    15. jun 2016 | 16:36

    OPET NATO UNISTAVA PRAVOSLAVNE ZEMLJE !!!!!

  • zoran

    15. jun 2016 | 17:00

    Odmah udariti zabranu uvoza robe iz BiH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA