≫ 

OVO DANAS OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Pravoslavni vernici izlaze na LETNJE ZADUŠNICE!

Svakom prosjaku koga sretnemo obavezno treba da udelimo milostinju i deo hrane koju smo poneli sa sobom

  • 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju letnje duhovske zadušnice.

SUTRA SU LETNJE ZADUŠNICE: OVU stvar nikako NE SMETE da zaboravite, a NIJE odlazak na groblje!

NARODNA VEROVANJA NA DUHOVSKE ZADUŠNICE: Evo šta danas valja raditi, a šta ne!

Zadušnice su dan posvećen upokojenim, pa prema tome, treba otići na službu u crkvu, obići grobove, preliti ih vinom, urediti i okititi cvećem i upaliti sveće. Uobičajeno je da se na zadušnice drži liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom donešeno žito (koljivo), a posle službe se odlazi na groblja, gde se pale sveće, a sveštenici obilaze i kade grobove. Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da odu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene. Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na deljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.

Poznate i kao letnje zadušnice, uvek su u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha). Toga dana vrši se pomen "od veka usopšim blagočastivim hrišćanima, ocima i braći našoj". I ove subote, crkva se moli za sve one koji su pobožno usnuli u pustinji, gradovima, na moru, na zemlji, na svakom mestu i nabraja careve, sveštenike, arhijereje, monahe i sve u svakom svenarodnom uzrastu od Adama do danas.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Narodni običaj je da se za zadušnice iznose mnoga jela. Verovanje je, da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

U Gornjoj Pčinji, na groblje izlaze stariji ljudi, domaćini. Dolazi i sveštenik da održi opelo upokojenima. Prilikom uzimanja koljiva, svako zahvati i malo prospe na zemlju govoreći: "Večna pamjat, laka mu zemlja." Slično se radi i sa rakijom koja se nudi iz kondira.

Na groblju u selu Bresnici kod Čačka, kao i u okolini Krupnja nalaze se posebno podignute drvene kućice tzv. "sobrašice", koje su se koristile, pored ostalog, i ο opštim zadušnicama. U njima se nalazio i veliki drveni sto na koji su iznošena jela i pića.

OVO DANAS OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Vernici izlaze na VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE!

Ljudi u Hercegovini i Popovom polju ne izlaze na groblje, ali priređuju zadušnice u kućama. Obično, pre sunca pale sveće mrtvima i u kući ili u crkvi, a poneki, koji su to sačuvali, nose i "čitulju" - knjižicu u koju upisuju generacijama svoje mrtve, da ih sveštenik pomene u toku službe svim mrtvim.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ako se sveće pale u kući, onda domaćin poziva goste, kada zapali sveće. Kad su gosti stigli, domaćin ulije rakiju u čašu ili fildžan i nazdravi: "Za pokoj mrtvih i spasenje duša njihovih! Daj im bože rajsko naselje, a živima zdravlje i veselje." Svi prisutni odgovaraju sa "Amin". Zatim domaćin nazdravi prisutnima: "Zdravi da ste" - prisutni odgovore "Bog ti dao život i zdravlje." Domaćin ispija nalivenu čašu, a onda toči i svim ostalima.

Opšte zadušnice se pokojnicima daju po isteku godine dana od smrti. U toku čitave nedelje služe se razna jela i pića i lepo priča ο pokojnicima. U Srbiji je običaj da se za svakog muškog pokojnika priprema mali hleb - baburica u obliku ravnokrakog krsta, a za ženski rod okrugao, bez krakova.

Oba imaju utisnuto "slovo" (poskuricu) od drvenog pečata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA