≫ 

OMILJENA SRPSKA NOVČANICA U EVRIMA više neće izgledati isto!

CB je zadužena za štampanje novčanica u evrima, dok su nacionalne centralne banke 19 članica evrozone odgovorne za izradu kovanica

  • 2

ECB i Nacionalne centralne banke u evrozoni će 5. jula predstaviti novu seriju novčanica od 50 evra pod nazivom "Evropa". Ova novčanica bi trebalo da bude na proleće 2017. godine.

- Planirano je da se u opticaju nađe u proleće 2017. godine", navodi se u saopštenju ECB-a. Apoen od 50 evra je najkorišćeniji od svih apoena u evrima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 evra, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju -  dodaje se u saopštenju.

Prestaje da se štampa OMILJENA SRPSKA NOVČANICA U EVRIMA, evo i kada!

Foto: sxc.hu/Striker_72 Foto: sxc.hu/Striker_72

Na svim različitim apoenima novih novčanica nalazi se portret Evrope, lika iz grčke mitologije.

ECB je već u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet evra, u septembru 2014. godine apoen od 10 evra i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 evra. Novčanice od 100 i 200 evra će takođe biti zamenjene.

ECB je nedavno odlučila da povuče iz opticaja apoen od 500 evra usled rasprostranjenog mišljenja da ga najviše koriste kriminalci za pranje novca i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

ECB je zadužena za štampanje novčanica u evrima, dok su nacionalne centralne banke 19 članica evrozone odgovorne za izradu kovanica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA