≫ 

ZAMKA JOJ PRESEKLA GRUDI: Spasli medvedicu na Tari, pa je pustili sa satelitskim odašiljačem - U PRIRODU!

Ukupna brojnost ove najkrupnije evropske zveri se u zapadnoj Srbiji trenutno procenjuje na oko 50 jedinki. Krivolov je, nažalost, najveći faktor ugrožavanja medveda svuda u svetu, takođe se na listi pretnji nalazi i uništavanje i narušavanje njihovih staništa

  • 1

Teško povređena medvedica, koja je nekako uspela da se oslobodi iz ilegalno postavljene zamke u Bosni i Hercegovini, ozbiljno povređena i sa metalnom sajlom u telu pre nekoliko dana stigla je na Taru.

 

Mislili su da medved ne ume da otvori vrata na automobilu, ali su se grdno prevarili! (VIDEO)

 

Stručni tim, sa Duškom Ćirovićem na čelu, profesorom Biološkog fakulteta u Beogradu, odmah joj je ukazao pomoć, a nakon saniranja rane, medvedici je postavljena ogrlica sa satelitskim odašiljačem i ona je puštena u prirodu, piše "Alo".

 

MEDVEDI HARAJU GRADOM: Pronađena četiri beživotna tela sa ujedima i ogrebotinama

 

-  Ženka je teška skoro 90 kilograma, dužina tela joj je 149 centimetara, a stara je četiri godine. Imala je duboku ranu preko grudi i boka dužine 30 centimetara, koju je sajla načinila. Rana je konstantno krvarila, jer su je žičice od pokidane sajle neprekidno povređivale, ukazana joj je pomoć veterinara i rana je sanirana - rekao je Ćirović.

 

Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

 

Osim povređene ženke, tim je uspeo da markira još jednog medveda, takođe ženku, koja će pomoću ogrlice biti praćena i time postati još jedan medved koji je obuhvaćen projektom WWF-a, Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji radi na zaštiti medveda sa naučnicima i stručnjacima iz Nacionalnog parka "Tara".

 

- Cilj poduhvata lociranja i obeležavanja mrkih medveda jeste intenzivnije praćenje i prikupljanje podataka o brojnosti ove vrste i njihovog kretanja uz primenu najsavremenije tehnologije, radi očuvanja ove vrste koja zbog osetljivosti na uništavanje prirodnih staništa, ali i krivolova, predstavlja prioritet za zaštitu na globalnom nivou - dodao je profesor Ćirović.

 

Još od 2002. godine u Srbiji je zakonom zabranjen lov medveda. Namerno ubijanje i povređivanje medveda je krivično delo, za koje preti kazna zatvorom, kao i novčana kazna od milion dinara.

 

Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

 

- Medvedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim prostranstvima, kako bi se neometano kretali, hranili i živeli - priča Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji i dodaje:

 

Prostrane šume Nacionalnog parka "Tara" predstavljaju jedno od najboljih i najočuvanijih staništa za mrkog medveda u čitavom regionu, a ukupna brojnost ove najkrupnije evropske zveri se u zapadnoj Srbiji trenutno procenjuje na oko 50 jedinki.

 

Krivolov je, nažalost, najveći faktor ugrožavanja medveda svuda u svetu, takođe se na listi pretnji nalazi i uništavanje i narušavanje njihovih staništa.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA