• 2

Isekli i odneli žicu kojom je ograđen kompleks manastira Gorioč (FOTO)

Kako je javio Radio Bravo sestrinstvo manastira ne zna kada se to tačno dogodilo, prilikom odlaska na imanje ujutru, monahinje su primetile i prijavile slučaj lokalnoj Kosovskoj policiji. Istražne jedinice su izašle na lice mesta i izvršile uviđaj

  • 2

Nepoznati počinioci su tokom noći isekli i odneli 12 metara žice sa ograde kojom je metoh manastira Visoki Dečani (komleks) manastira Gorioč u opštini Istok u Metohiji ograđen.

NASLOVNE STRANE SUTRAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za 18. jun 2016.

Kako je javio Radio Bravo sestrinstvo manastira ne zna kada se to tačno dogodilo, prilikom odlaska na imanje ujutru, monahinje su primetile i prijavile slučaj lokalnoj Kosovskoj policiji. Istražne jedinice su izašle na lice mesta i izvršile uviđaj.

Za sada nema zvaničnog saopštenja od strane policije.

Inače manastir Gorioč 24 časa obezbeđuje posebna jedinica Kosovske policije.

Foto: Facebook/Manastir Gorioc

Foto: Facebook/Manastir Gorioc

UGAŠEN VELIKI POŽAR U NOVOM SADU: Crn dim obavio ceo grad, goreli automobili (FOTO) (VIDEO)

Manastir Gorioč, poznat u narodu i kao Gorioča ili Ogorioča nalazi se na Beloj steni iznad Istoka u Metohiji. Po predanju, u znak zahvalnosti Svetom Nikoli koji mu je vratio vid “ogorele oči” podigao ga je Sveti kralj Stefan Uroš III Dečanski.

Foto: Facebook/Manastir Gorioc

Foto: Facebook/Manastir Gorioc

Crkva Sv Kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka posvećena Sv Nikoli, obnavljana je više puta u 16, 18 i početkom 20 veka. veku podignuta je nova.

Krajem 1999.godine u prisustvu pripadnika mirovnih misija; vojne misije NATO – KFOR-a i civilne misije UN-a, UNMIK-a u potpunosti je devastiran od strane OVK (UĆK).

U manastiru se nalazila bogata zbirka rukopisanih knjiga koju je 1856. Godine istoričar Giljferding odneo u Petrograd, gde se i danas nalazi u Državnoj javnoj biblioteci.

Foto: Facebook/Manastir Gorioc

Foto: Facebook/Manastir Gorioc

Zabeleženo je da su ga marta meseca 1903. god opljačkali Šiptari, kao i to das u tokom Drugog svetskog rata Šiptari koristili manastirsku crkvu kao zatvor za Srbe, gde su bili mučeni.

(S.S.)

Komentari

  • Dino

    Isekle same sebi i prodale na otpad....već vidjeno...ko potopi manastir Gracanicu zašto nebi isjekao i metar žice...visi interesi su u pitanju

  • Predrag Z.

    Obezbeđuje 24 sata ? Dobar vic. Kad neko može da iseče i odnese ogradu onda tu nema nigde nikoga

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima