NAKON 24 GODINE, OGLASILA SE ZVONA PRAVOSLAVNE SVETINJE: Održana liturgija u Sabornoj crkvi u Mostaru (VIDEO)

Mostarski Srbi s nestrpljenjem iščekuju izgradnju crkve, jer je ona jedan od simbola grada na Neretvi, ali i simbol srpskog identiteta u ovom gradu, ali i na Balkanu

  • 4

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, koja je u izgradnji, proslavila je juče krsnu slavu Silazak Svetog Duha na apostole – Trojčindan, i prvi put nakon 24 godine zazvonila su zvona sa zvonika Saborne crkve.

DA TE DUŠA ZABOLI: Srpska svetinja u srcu Njujorka sada je samo pepeo (FOTO)

Liturgiju je služio preratni starešina Saborne crkve protojerej Aleksa Zubac uz sasluženje brojnog sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

On se prisetio da je poslednja služba pod krovom Saborne crkve služena u aprilu 1992. godine na Vaskrs, te izrazio nadu da će iduće godine liturgija biti služena pod bakarnim umesto pod nebeskim krovom.

I mostarski paroh Radivoje Krulj očekuje da bi crkva mogla biti pokrivena do kraja godine.

Foto-montaža: Wikimedia/Flickr/Tony Hisgett, pixabay.com Foto-montaža: Wikimedia/Flickr/Tony Hisgett, pixabay.com

- Počeli su radovi na centralnoj kupoli, a ove godine trebalo bi završiti zvonik i pokriti crkvu, ako se ispune obećanja koja imamo od Vlade Srbije i Vlade Federacije BiH - kaže Krulj.

On je dodao da bi time završili građevinske radove, ali da ostaje još mnogo posla na završetku radova kada je reč o ukrašavanju crkve i uređenja partera. Trenutno se radi usporenom dinamikom zbog ograničenih finansijskih sredstava.

- Kao što su ove godine zvona sa zvonika pozivala vernike na molitvu, da Bog da da uvek verne pozivaju na molitvu, a sve građane ovog grada na mir, ljubav i suživot - poručio je paroh Krulj, dodavši da kako raste crkva, tako će rasti i broj vernika koje se okupljaju oko crkve.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić čestitao je vernicima slavu Saborne crkve izrazivši nadu da će crkva koja je bila jedan od najljepših objekata u gradu uskoro zablistati u svom punom sjaju.

- Nadam se da će i Mostar zablistati u punom sjaju. I srpska zajednica je deo ovog grada i nadam se da će tako ostati. Mostar je istinski multietničan grad i važno je da se Srbi ovde osećaju kao svoji na svome, kao i ostala dva naroda - rekao je Bešlić.

 

Foto: mojahercegovina.com Foto: mojahercegovina.com

Kum slave Radoslav Rađenović iz Beograda rekao je da ga za Mostar vežu iskreni prijatelji i dragi ljudi i da je zato odlučio da kumuje.

- Ja sam zavoleo Mostar, a Mostar mene - dodao je Rađenović.

Mostarski Srbi s nestrpljenjem iščekuju izgradnju crkve, jer je ona jedan od simbola grada na Neretvi, ali i simbol srpskog identiteta u ovom gradu.

Saborna crkva u Mostaru, koja je izgrađena 1873. godine i bila jedan od najvećih i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu, zapaljena je 15. juna 1992. godine na Trojčindan, a nakon toga i minirana od pripadnika Hrvatskih oružanih snaga.

Na proslavi krsne slave Saborne crkve okupili su se brojni vernici, ali i predstavnici gradske i kantonalne vlasti, istočnohercegovačkih opština i katoličke crkve.

Njena obnova počela je 2008. godine i jedini je veliki verski objekat u BiH koji nije obnovljen. Crkva se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH i u Uneskovoj je zaštićenoj zoni.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mir-sad

    20. jun 2016 | 12:04

    Hvala Bogu da je konacno nesto lijepo I za pohvalu i u Mostaru pocelo da se desava. Sretan je svako posten zbog ovog cina

  • Mima

    20. jun 2016 | 13:29

    Konacno da se o Mostaru prica kao o mestu gde zive i Srbi a ne samo Hrvati i Muslimani koji su ga bratski "podelili".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA