KORISNICI ŠOKIRANI DRASTIČNIM POSKUPLJENJEM: Računi za struju u Brčkom do 30 odsto veći?!

Za sada nema preciznih informacija koliko bi to poskupljenje bilo i objašnjavaju da su zahtev za izmenu prodajnih cena električne energije krajnjim kupcima u Distriktu podneli zbog povećanja nabavne cene.

  • 1

Nakon poskupljenja struje u Republici Srpskoj, i stanovnici Brčko distrikta će već od 1. jula struju verovatno plaćati čak 30 odsto skuplje nego do sada.

ŽIVOT JUGOSLOVENA NA POČETKU OSNIVANJA DRŽAVE: Prizori koji vraćaju u stara vremena (FOTO)

Na sastanku šefova poslaničkih klubova dogovoreno je da rasprava o poskupljenju struje bude jedna od tačaka naredne redovne sednice Skupštine Brčkog, zakazane za 22. juni. Od JP "Komunalno Brčko" zatražiće hitnu informaciju koja bi trebalo da objasni razloge ovako drastičnog poskupljenja.

U „Komunalno Brčko“ potvrđeno nam je da bi u drugoj polovini godine moglo doći do poskupljenja struje ukoliko to odobri Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK).

Ne kažu koliko bi to poskupljenje bilo i objašnjavaju da su zahtev za izmenu prodajnih cena električne energije krajnjim kupcima u Distriktu podneli zbog povećanja nabavne cene.

U Komunalnom podsećaju da su po zakonu Elektroprivrede BiH i RS obavezne na ravnomerno snabdevanje Brčko distrikta električnom energijom, ako se prethodno ne dogovore o drugačijem omjeru.

Stoga je krajem prethodne godine ugovorena kupovina polovine potreba Distrikta za period januar-juni 2016, a ugovor je zaključen sa Elektroprivredom RS kao najpovoljnijim ponuđačem.

Na novom tenderu za nabavku struje za drugu polovinu ove godine najpovoljnija je bila Elektroprivreda BiH, koja je ponudila cenu energije nižu od zvanične, ali ipak ne i nižu od cene Elektroprivrede RS, koja se nije pojavila na tenderu.

Subvencije

Dok u Komunalnom čekaju odluku DERK, a u Skupštini informaciju Komunalnog, građani strahuju od poskupljenja.

U JP „Komunalno Brčko“ kažu da građani i poslovna zajednica ne moraju osetiti poskupljenje ukoliko do njega dođe, jer iz budžeta Brčkog može da se subvencioniše razlika u ceni.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brčanka

    21. jun 2016 | 04:47

    Jedva je i sad plaćam a lamo li ako je podignu 30% nosu normalni sama ću čupati brojilo nemoraju oni dolaziti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA