U ovom srpskom gradu više od 7.000 ljudi je nepismeno: NE ŽELE U ŠKOLU?! (FOTO)

Prošle godine je država odobrila finansiranje 100 nepismenih lica, ali se uz molbe odazvalo svega tridesetak

  • 7

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Prokuplju od 15.011 nezaposlenih na teritoriji Topličkog okruga, čak polovina, odnosno 7. 200 su nepismeni! Najviše nepismenih je između 50 i 60 godina starosti, a što je najgore, oni i odbijaju da se opismene!

Pravni savetnik u prokupačkoj filijali NSZ Ljiljana Stojanović kaže da je ovakva situacija ista u poslednjih deset godina.

SRPSKI STUDENTI NEPISMENI: 72 odsto ne zna engleski, a 84 odsto ne poznaje kompjuterske osnove!

- Svake godine organizujemo besplatno školovanje u okviru škola, ali na žalost, malo je onih koji se odazivaju i pristaju na školovanje - kaže ona.

Kao primer ona navodi da je prethodne godine država odobrila finansiranje 100 nepismenih lica, ali se uz molbe odazvalo svega tridesetak.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

NEPISMENI SRPSKI POLITIČARI: Zakoni u Skupštini Srbije puni pravopisnih grešaka!

Da je teško vratiti posebno stariju populaciju u školske klupe potvrđuje i direktor Škole za obrazovanje odraslih u Prokuplju Radmila Dimić. Ona kaže da nepismeni mogu da biraju da li će pohađati školu pre ili popodne, organizuju akcije pomoći najugroženijima, idu od kuće do kuće i mole ih da dođu u školu.

21. VEK? Pola Srbije kompjuterski nepismeno!

- I pored svega malo je onih koji dolaze. Ovim učenicima je pružena mogućnost da osmogodišnje školovanje završe za tri godine, odnosno za godinu sva prva četiri razreda, a onda po dva u godini. Čak smo se obratili i Centru za socijalni rad u Prokuplju i ništa - kaže Dimićka.

U ovoj školi sada je čak 50 odsto neocenjenih učenika, što potvrđuje da ne dolaze na nastavu. Obično je u školi gužva u septembru, jer im je upis važan za socijalu, a već u oktobru zaborave na školu!

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    21. jun 2016 | 06:00

    Opismenjavacete nekog od 60 godina?

  • Brale

    21. jun 2016 | 05:52

    A koji će im to. Celi zivot nepismeni. Šta će mu u 50-60 g. Dal neće neko da ga zaposli? Da buta malter i kopa može i bez škole

  • Jovana

    21. jun 2016 | 01:50

    Identicna je situacija i u skolama Druge sanse u Nisu,na Al.Rudniku,Zitkovcu,Soko Banji...Ocene njih polovinu da bi sebi zadrzali posao,a realno ni 10% ih ne dolazi.I oni koji kao dodju odu nepismeni jer ne zele da nauce bilo sta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA