Globalno zagrevanje i strujanja sa SEVERA AFRIKE krivi za UŽASNO NEVREME koje je pogodilo Srbiju!

- Uzrok ovih nepogoda je jugozapadno strujanje uz prisustvo tople i nestabilne vazdušne mase sa Mediterana i severa Afrike - kaže Goran Mihajlović, meteorolog Republičkog meteorološkog zavoda

  • 5

Jedan od glavnih uzroka za nevreme koje je pogodilo Srbiju su globalno zagrevanje i jugozapadno strujanje vazduha sa Mediterana i severa Afrike.

NEVREME U BEOGRADU NAPRAVILO GEJZIR: Čudo u centru grada! (FOTO)

Goran Mihajlović, meteorolog Republičkog meteorološkog zavoda kaže da su grad, pljuskovi i olujni vetar prateće pojave grmljavinskih procesa, a kada će se tčano ispoljiti i gde ne može se znati mnogo unapred.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Uzrok ovih nepogoda je jugozapadno strujanje uz prisustvo tople i nestabilne vazdušne mase sa Mediterana i severa Afrike. Takođe, globalno zagrevanje dovodi do češćih oscilacija ekstremnih situacija, ali to ne znači da će se oni ponoviti uskoro, već da se njihov broj povećava - dodaje Mihajlović za Blic.

OVAKO SU BEOGRAĐANI ŠTITILI SVOJE AUTOMOBILE OD GRADA: Nekima ipak, ni to nije pomoglo! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

I pored toga što su ovakvi uslovi najavljeni dve večeri zaredom, Mihajlović kaže da nema najave da će oni biti učestali tokom leta.

- Jako jugozapadno strujanje donela je sa sobom i čestice saharskog peska, koji procesom kondenzovanja dovodi do pojave obojene kiše. Ona se javlj anekoliko puta u toku godine, posebno leti - priča on i dodaje da ovakve pojave ne traju duže od dva sata.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    21. jun 2016 | 15:03

    za nase meteorologe ovo je sve normalno.....sta god da se desi, to je normalno.

  • Pera

    21. jun 2016 | 15:22

    Ajde bre dosta više nismo maloumni oblaci su došli sa zapada a koliko ja znam afrika je na jugu. I kako to da oblaci kad stignu nad srbiju tek onda se pretvaraju u tornada pijavice lede sante. A gde vam je protivgradna odbrana nema pojelo Ministarstvo za poljoprivredu. Ja bi to parazitsko ministarstvo ukinuo.

  • organski mozak

    22. jun 2016 | 02:15

    Tornada nisu postojala u srbiji nikad ... I gle cuda odjednom u jagodini pa u pancevu u veoma kratkom roku.... Dzabe pisete budalastine ... Od kad je harp tu instaliran pocele su ceste poplave i cuda.... Sami kazete da harpom upravlja vojska SAD... Pa ne upravlja dzabe....aj da probamo da ga skinemo pa da vidimo dal ce srbija u evropu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA