LANČANO: Sa akcijama na Londonskoj berzi POTONULO 100 MILIJARDI FUNTI zbog Bregzita!

Akcije Rojal benk ov Skotland pale za 35 odsto, a Barkliza i Lojdsa za po 30 odsto, dok je gubitak londonskog indeksa FTSE 100 iznosio je čak 100 milijardi funti

  • 0

Nakon Bregzita na berzama širom sveta nastao je haos. Najveće posledice osetila je Londonska berza gde su akcije najvećih banaka zabeležile najveći pad. Neki su gubitak londonskog indeksa FTSE 100 od 100 milijardi funti uporedili sa potopom!

Akcije Rojal benk ov Skotland pale za 35 odsto, a Barkliza i Lojdsa za po 30 odsto, dok je gubitak londonskog indeksa FTSE 100 iznosio je čak 100 milijardi funti.

VAŽNA VEST ZA SVE KOJI IMAJU KREDIT U EVRIMA: Evo šta će se desiti sa EVROM posle Bregzita!

Međutim, Banka Engleske je brzo reagovala najavom da je spremna da na raspolaganje stavi 250 milijardi funti, kako bi se smirila tržišta. Uspela je u tome jer je Londonska berza povratila polovinu gubitaka.

Bloomberg prenosi da je indeks FTSE 100 u padu 274 poena, odnosno 4,3 odsto, što se meri iznosom od oko 70 milijardi funti. U evrozoni je šteta još veća, pa je pariski indeks KAK 40 izgubio preko 10 odsto vrednosti. Akcije finansijskih institucija poput BNP Paribe i Kredi Agrikola su pale za 17 odsto, dok su akcije Sosijete Ženerala pale za 21 odsto. Frankfurtski indeks DAX je, takođe, pao za preko 10 odsto u jednom trenutku, da bi se kasnije blago oporavio, uz pad od 8,7 odsto. Akcije Dojče banke i Komercbanke su pale za preko 16 odsto.

Glavni indeks Madridske berze je pao za 12 odsto, atinski za 15 odsto, amsterdamski za 9 odsto, a glavni indeks berze u Pragu za 10 odsto.

BITNA VEST ZA SVE KOJI IMAJU KREDIT U ŠVAJCARCIMA: Evo šta će se desiti sa FRANKOM posle Bregzita!

Vrednost nemačkih državnih obveznica, ali i britanskih, porasla je usled velikog priliva novca investitora koji su u potrazi za sigurnim ulaganjem, nakon što je Britanija glasala za napuštanje Evropske unije.

Ipak, prinosi na 10-godišnje britanske obveznice pali su na istorijski minimum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA