ZABRINJAVAJUĆI TREND: Mladi masovno uzimaju LEK ZA DIJAREJU da bi dostigli stanje EUFORIJE!

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) upozorilo je u četvrtak na rastući trend zlopotrebe leka protiv dijareje loperamida

  • 8

Nakon poslednjeg trenda u Hrvatskoj da stavljaju tampone natopljene alkoholom u vaginu kako bi se brže napile, mladi su otišli korak dalje sa svojim izmišljanjima, tako što su odlučili da svoju euforiju podstiču lekovima za dijareju, koji se mogu svugde kupiti bez recepta!

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) upozorilo je u četvrtak na rastući trend zlopotrebe leka protiv dijareje loperamida, koji se u visokim dozama sve češće koristi kao sredstvo za izazivanje euforije, piše Hina.

TAMPONE NATOPE ALKOHOLOM PA IH STAVE U VAGINU: Hrvatske tinejdžerke imaju novi bizaran "trend" opijanja

Korisnici istih prijavljuju da uz pomoć pomenutih lekova "prevladavaju simptome apstinencijalne krize izazvane zavisnošću, bilo legalnim, bilo nelegalnim, opioidima" ili da uz njih jednostavno izazivaju euforije, navode u saopštenju HFD.

Sve je veći broj postova na internet forumima vezano za tu zloupotrebu, kao i povećan broj pretraživanja pojmova "loperamide" i "loperamide high".

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

(VIDEO) PAZITE ŠTA RADITE KADA POPIJETE: Posle ovih priča IZ NOĆNIH KLUBOVA će vam biti jasno i ZAŠTO!

Zbog svega navedenog, HFD poziva lekare da ne izdaju pomenute lekove bez recepta.

Loperamid je zbog svog izrazito povoljnog sigurnosnog profila dobio odavno bezreceptni status u mnogim državama sveta (u SAD-u od 1988.), gde je sedam puta porastao broj prijava predoziranja loperamidom od 2011.

Terapijska doza toga leka iznosi 16 mg dnevno, a u prijavljenim slučajevima namernog predoziranja dnevne doze iznosile su između 30 i 200 mg, u pojedinim slučajevima i do 400 mg (200 tableta od 2 mg).

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nira

    26. jun 2016 | 09:06

    Kratko im traje ta nazovi euforija ako unište metabolizam pa dobiju zatvor hoće li biti euforični kad im odrade klizmu?!

  • Aleksandra

    26. jun 2016 | 09:07

    Loperamide je lek koj Sam koristila posle operacije creva I usporava njihov rad,tj.zaustavlja dijareju.Samo jedan tableta je dovoljna za pun efekat eventualno Dve.Ne mogu da zamislim kako tolika kolicina utice na rad digestivnog sistema izazivajuci teske opatipacije,ta deca nisu normmalna.

  • Tanja

    26. jun 2016 | 08:12

    Kolika budaletina za to trebas biti. I na to jos mlohav karakter. Bednici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA