ŠKOTSKA ULAŽE VETO NA BREGZIT? Ne žele da se slože sa rezultatima referenduma!

Premijerka i liderka Škostke narodne partije još od proglašenja rezultata najavljuje drugi referendum za otcepljenje Škotske od Velike Britanije i već lobira u Briselu da dobije podršku Evropske unije

  • 8

Nikola Sturdžon, škotska primijerka, najavila je danas da bi parlament u Škotskoj mogao da uloži veto na Bregzit. Ona se oglasila nakon što su Škoti na referendumu sa 62 odsto glasova podržali ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

DVA MILIONA MIGRANATA KREĆE U ŠTRAJK: 4. jula goreće ulice Londona!

Ona je rekla da bi "svakako zatražila od poslanika da odbiju da se slože sa rezultatima", odnosno da daju svoj "zakonodavni pristanak".

Premijerka i liderka Škostke narodne partije još od proglašenja rezultata najavljuje drugi referendum za otcepljenje Škotske od Velike Britanije i već lobira u Briselu da dobije podršku Evropske unije.

Foto-montaža: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP/PA Foto-montaža: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP/PA

Škotska narodna partija, koja ima 63 od 129 mesta u parlamentu, kaže da bi morao postojati zakonski predlog za saglasnost iščlanjenja Britanije iz Evropske unije.

- Gledajući iz logičke perspektive, teško je poverovati da ne bi postojao takav predlog. Pretpostavljam da će britanska vlada imati drugačije poglede na to, pa ćemo da vidimo gde će se ta diskusija završiti - rekla je Sturdžon.

Na pitanje da li će zatražiti od parlamenta da ne podrži takav predlog, Sturdžon je odgovorila "naravno".

- Ako škotski parlament bude sudio na osnovu onoga šta je dobro za Škotsku onda je opcija da se kaže: "Gledajte, nećemo da glasamo za nešto što je protiv škotskih interesa, i to treba da bude na stolu" - dodala je premijerka.

Ranije danas Sturdžon je naglasila da će ona i njene kolege naredne sedmice otpočeti razgovore sa briselskim zvaničnicima o ostanku Škotske u EU.

(Telegraf.rs / Izvor: BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paor

    26. jun 2016 | 15:17

    Britanska lukavost, bezobrazluk, i pre svega, interes, interes, interes...Uvek u rukavu imaju džokera; engleze, irce, škote, sve po potrebi, i za tupave evropljane.

  • Brasa

    26. jun 2016 | 16:18

    Briga mene za te tamo kako li se zvase......ali mislim da bi gospodin Vucic trebao malo vise paznju da obrati i na srpsku javnost i gradjane koji nisu evropski orjentisani!!!!

  • Milos

    26. jun 2016 | 17:32

    Kad i mi dostignemo uslove EU, i budemo pred ulazom, bice referendum pa izvolite izjasnite vase stavove. Nema tu sta da se prica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA