≫ 

Pre tačno 25 GODINA ovaj mladić je objasnio BESMISAO RATA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI (VIDEO)

Novinar Yutela Ivica Puljić je 27. juna 1991. godine intervjuisao Bahrudina na liniji vatre na Krakovskem Gozdu dok je ležeći u šumi držao položaj. Upravo je taj dvominutni intervju, ušao u kolektivno sećanje svih Jugoslovena

  • 38

Na današnji dan, pre 25 godina, desetar Bahrudin Kaletović iz Tuzle je na jedan jednostavan i iskren način odgovorio na pitanje "Znate li zbog čega se vodi ovaj rat, ova bitka?". On je rekao zbunjeno rekao da ne zna o čemu se radi i da "oni hoće da se otcepljuju, a mi im kao ne damo", zbog čega je pobrao veliki broj simpatija u narodu.

KRVAVA SVADBA: Zločin kojim je pre 21 godinu počeo građanski rat u BiH! (FOTO) (VIDEO)

Ovaj momak je u jeku raspada Jugoslavije izjavio nešto što je na neki način možda ceo narod mislio i osećao. Retko ko je tada znao zbog čega se ratuje i šta/ko hoće da se otcepi.

On je 1991. godine bio član Jugoslovenske narodne armije (JNA), a u Sloveniji je postao jedan od simbola sukoba. U ranim satima 27. juna 306. laki artiljerijski puk PVO 10. korpusa je prešao slovenačku granicu kod Metlike, da  bi ga odmah potom napali pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Slovenije.

Novinar Yutela Ivica Puljić je intervjuisao Bahrudina na liniji vatre na Krakovskem Gozdu dok je ležeći u šumi držao položaj. Upravo je taj dvominutni intervju, ušao u kolektivno sećanje svih Jugoslovena.

Ivica Puljić: "Kakvo je stanje?"

Bahrudin Kaletović: "Je*eno, eto kakvo."

Ivica Puljić: "Znate li protiv koga se borite?"

Bahrudin Kaletović: "Otkud znam, samo znam da pucaju na nas i ništa više. Pucaju ovi teritorijalci, je*i ga, ko će drugi."

Reporter nastavlja i postavlja pitanje da li zna zbog čega se vodi rat. "Ma otkud znam. Koliko ja kužim to, oni kao hoće da se otcepljuju a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu i ništa više", odgovorio je tada 19-godišnjak iz Tuzle.

Bahrudin je neko vreme bio u zarobljeništvu, ali su se tamo prema njemu dobro ophodili. Zatim je poslat u Đakovo kako bi odslužio ostatak vojnog roka. Tada je ponovo bio zarobljen, a na slobodu je pušten 29. novembra 1991. godine.

Oženio se 1993 godine i dobio je ćerku Esmeraldu i sina Damira. Sanjao je da će biti muzičar i svirao je gitaru. U posleratnim vremenima svirao je sa svojom grupom u Zagrebu. Nesrećno je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1998. godine kada je posetio Tuzlu da vidi porodicu tj. novorođenog sina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA