TRAŽILI MU DA SAHRANI TRAKTOR: Momčilo pravi neverovatne NADGROBNE SPOMENIKE! (FOTO)

Uobičajeni spomenici koštaju između 400 i 500 evra, a posebni dostižu cifru od čak 10.000

  • 0

U današnje vreme spomenik je lakše napraviti, nego prodati. To tvrdi Momčilo Davidović iz valjevskog sela Popučke, koji se kamenorezačkim zanatom bavi pune četiri decenije! Za mušterije kažu da ima i zahtevnih, ali i onih sa kojima lako nađe zajednički jezik.

Za 40 godina rada nagledao se svega, ali navodi da je u poslednje vreme od ovog posla sve teže živi, jer je konkurencija jaka, a narod obespario.

Heroji sa Košara dobijaju SPOMENIK!

- Nekada smo prodavala po više spomenika dnevno, a danas je to retko. Narod nema para i gleda da prođe što jeftinije. Dođu, razgledaju, odu i kažu svratiće kasnije, međutim mnogi se i ne vrate, jer su došli da se samo raspituju za cenu. Došlo je vreme da je spomenik lakše napraviti nego prodati - priča Davidović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za mušterije kaže da ima onih koji tačno znaju šta žele, dok ima i onih koji su neodlučni, pa dosta vremena potroši dok im se ponuda i potražnja „ne poklope“.

- Niko ko dođe da pogleda spomenik ne zadrži se kraće od sat vremena. Pored spomenika, često se dešava da ispričaju i svoju životnu sudbinu, šta ću, sve to moram da saslušam. Ima i onih mušterija koje imaju specijalne zahteve, recimo traže sliku konja, traktora ili kamiona na spomeniku, ima onih koji traže stihove, a dešavalo se da mi spomenik naručuju zbog toga što im je to neka gatara rekla da moraju da urade - kaže ovaj kamenorezac.

Da bi se napravio prosečan spomenik potrebno je 3-4 dana, a cena se kreće od 150 evra, koliko koštaju krajputaši, dok 400-500 eura za uobičajene spomenike, dok oni posebni koštaju i do 10.000 evra!

- Najviše se kupuju spomenici od 400-500 evra. Među mušterijama ima i žena i muškaraca, ali sa muškarcima se nekako lakše dogovorim, jer su žene zahtevnije, uvek nađu neku manu - kaže Davidović.

Među mušterijama ima i onih koji dođu da naruče spomenik za roditelje, babu, dedu i još neke rođake, pa se često dešava da sva imena ne mogu da stanu.

- Dešavalo se da su mi tražili da na spomenik jednom čoveku stavim imena svih unuka i praunuku, što je bilo nemoguće jer je imao 36 unučadi i 48 praunučadi. Onda smo se govorili da to ispišem samo u brojkama, jer drugačije nije moglo. Dešavalo se da traže i ukopane mermerne grobnice i da insistiraju da se u njih stavi tepih - priča Momčilo.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA