≫ 

"KLETVA KNEZA LAZARA POKOSILA JE OVO SRPSKO SELO": Stravičan vapaj Milenka A. ostaviće vas bez reči!

Knez Lazar je, zbog idaje konjanika, prokleo ovo selo "da nikad nema više od sedam kuća". I njegova kletva se obistinila, od nekada mnogoljudnog, bogatog sela, samo sedam domaćinstava danas živi ovde

  • 17

Zbog izdaje konjanika iz jagodinskog sela Topola, kojih je trebalo čak 700 da krene u Kosovski boj, ali na kraju ih otišlo svega sedam, knez Lazar je prokleo ovo selo "da nikad nema više od sedam kuća". I njegova kletva se obistinila, od nekada mnogoljudnog, bogatog sela, samo sedam domaćinstva danas živi ovde.

BITKA KOJA JE ODREDILA SRPSKU SUDBINU: Ovde je pre tačno 644 godine Srbiji zadat smrtonosni udarac

U ovom selu koje se proteže od Rekovca do Lukara danas žive samo doseljenici. Broj starosedelaca se smanjivao iz godine u godinu, dok se na kraju nije ispunila kneževa kletva.

U sedam preostalih kuća žive starine, kojima život ovde više nije uopšte lak, bez asfaltiranih puteva, javnog prevoza i fiksnih telefona.

U ČAST SRPSKOM KNEZU LAZARU: U Kosovskoj Mitrovici održano tradicionalno "Vidovdansko slavopojanje" (FOTO)

- Topola se gasi. Stigla nas je kletva kneza Lazara. Sveli smo se na sedam živih domaćinstava, Avramoviće, Đorđeviće, Stojadinoviće, Andrejeviće, Radosavljeviće, domaćinstvo komšije Miodraga i moje. Kako je Lazar rekao, tako se i obistinilo - kaže Milenko Andrejić (84) za srpski Telegraf, dodajući da nema izgleda da selo oporavi i ponovo oživi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car Murat

    28. jun 2016 | 10:06

    Lazar je izgleda prokleo celu Srbiju, sva sela.

  • Toto

    28. jun 2016 | 12:18

    Da nebi Vuka Brankovica, danas bi imali vise, vitezova, skolovanih, pametnih ljudi i oni su izginuli a izdajnici ostali, olosi koi su se mnozili i to je ta kletva koju mi danas ispastamo i uvek se "glasa" za izdajnika.

  • ja sam ti

    28. jun 2016 | 11:11

    nikad se ne smejuuu izdatiii iskreniiiii njihove kletve ce istina usleditiiii zapamtite za sva vremena buducnosti zivotaaa kletve iskrenih duhovno bogatim osobamaaa nikad ne igrajteee prevaru bolje da se niste rodiliiii kazna slediiiii

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA