POSTANITE EKSPERT U BIRANJU PARADAJZA: Treba da bude naboran oko peteljke, da miriše i... (FOTO)

Dobro je na pijacama birati stare sorte kao što je jabučar, a njihova karakteristika je različita veličina svakog ploda

  • 8

Naboran ili gladak, neugledan ili simetričan i blistav, tvrd ili mekan, sve su to teške dileme kod izbora paradajza na pijaci ili u radnji. I nikako, i nikada, ne možemo znati kakav je unutra - kao drvo ili softan, sa ukusom plastične činije ili pravim zanosnim ukusom paradajza.

Izgubićete 3 minuta života, ali ovaj snimak seckanja paradajza unazad će vas hipnotisati (4K VIDEO)

Telegraf je pitao iskusne šumadijske domaćice i uzgajivače paradajza kako birati ove plodove i kako prepoznati onaj pravi. Dragutin Bošković iz sela Gornja Trnava kraj Kragujevca paradajz uzgaja više od 20 godina, a na kragujevačkoj zelenoj pijaci na istoj tezgi prodaje povrće više od 30. Ima iste mušterije decenijama, o čemu svedoči oko 20 praznih kartonskih kutija iza njegove tezge.

- Paradajz treba da izgleda onako „brčkasto“ uz mesto odakle je otkinut sa peteljke, kao da je na tom mestu naboran. Kada dodirnete te nabore ne treba da bude previše tvrd, ali ni mekan. Taj deo uz samu peteljku ne sme da bude zelen, ni kod jedne sorte paradajza, jer to često znači da ispod peteljke ima onaj „drvenasti“ deo, pa odbacite pola ploda kad pravite salatu. Ja u Trnavi gajim domaći paradajz, ovo nije onaj onaj albanski. Prodajem ga za 90 dinara po kilogramu, ali eto naš narod pre kupi albanski za 85, za ljubav pet dinara žvaće paradajz sa ukusom duleka, kaže Bošković.

(VIDEO) Kako da najbrže OLJUŠTITE PARADAJZ, a potom od njega napravite VRHUNSKO JELO!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On objašnjava da je svoj paradajz brao noć pre dolaska na pijac, i tako je svaki put, te da ne može biti takvog ukusa uvezeni paradajz, obran zelen pre nedelju dana, koji se danima pati prelazeći iz hladnjače u hladnjaču. Često se takav paradajz hemijski tretira da bi se ubrzali prirodni procesi zrenja po dolasku u prodavnicu.

Domaćica Radmila Jović, kojoj je 65 godina, kaže da je biranje paradajza usavršila u poslednje četiri decenije.

- To biranje je sve teže, jer je i voće i povrće „spolja gladac, a unutra jadac“. Biram paradajz kome je donji deo ravan ili uvučen, nikako šiljat, sem ako nije vrsta „volujsko srce“. Volim da kupujem na tezgama gde nije svaki plod isti, gde su malo felerični, sa brazdama i braon dangama. Tako vidim da ih je dotakla zemlja, sunce, da nisu genetskim promenama pravili svaki plod kao ispod mašine. Obavezno pomirišem paradajz, i plod i ako može stabljiku. Oseća se jaka aroma paradajza i zemlje. Zreo i zdrav plod se najbolje prepoznaje kada ga pipnete, on je dovoljno čvrst da možete da ga stisnete bez uništavanja, a nije pretvrd za sečenje i jelo, kaže Radmila.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sa njom se u dobrom delu slaže i Violeta Vulović, prodavačica sa zelene pijace čiji je gore pomenuta Radmila kupac. Violeta voće i povrće uzgaja u selu Šume kraj Kragujevca.

- Moj paradajz ima i nabore, malo je kvrgav i asimetričan, različitih je veličina, pa prema tome i određujem cene. To je čuvena sorta Viva, već četiri godine samo njega gajimo. Znak da je paradajz svež je kada uz peteljku vidite žućkasto - braonkaste latice. To su ostaci od cveta. Njih nalazite samo na plodovima koje je obrano u zadnja 24 sata, nije prošlo ni kvantaš, ni nakupce. Tek je iz bašte.

Na zadnjem delu paradajza je tamna tačka, kod prvog roda je veća, kod kasnijeg sve manja. Kada uzmete dobar paradajz u šaku, osećate da mu je kožica tanka, a ispod je „meso“, kaže Violeta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dobro je na pijacama birati stare sorte kao što je jabučar, a njihova karakteristika je različita veličina svakog ploda. Neprskani paradajz nema zelenu peteljku unutra nasred ploda, a boja mu je ujednačeno crvena spolja i iznutra, odnosno od kore do srca. Domaći pradajz malo ispuca oko peteljke, što je znak da nije hemijski tretiran.

Paradajz je voće, ne povrće. Odličan je prirodni izvor vitamina C. Plodovi su bogati karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E, te značajne količine mangana, gvožđa, bakra a najviše kalijuma. Sok od paradajza posredstvom kalijuma snižava krvni pritisak, a takođe olakšava varenje. Preporučuje se u dijetama obolelih od reumatičnih oboljenja, gihta, kao i srčanih i bubrežnih bolesti.

Podelite sa nama u komentarima kako vi znate da prepoznate koje je najbolje voće i povrće.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    29. jun 2016 | 18:47

    dobra baba na slici

  • Jovan Deribaba

    29. jun 2016 | 20:41

    Dok smo mi Srbi uzgajali paradajz drugi su živeli u neznanju. To mora isto da se kaže.

  • Jale

    29. jun 2016 | 20:12

    Paradajz ne mirise vec godinama tako da potraga je uzalud!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA