≫ 

JKP NAISSUS NA NAJLEPŠI MOGUĆI NAČIN PROSLAVLJA 79. ROĐENDAN: Pijaća voda za 10.000 stanovnika! (FOTO)

Sigurnije vodosnabdevanje dobijaju sela opštine Crveni krst: Miljkovac, Paljina, Berčinac, Gornja Toponica, Donja Toponica, Donja Trnava, Mezgraja, Vrtište, Trupale, Supovac i deo sela Veliki Drenovac

  • 0

Kaptaža Pešter, sistem cevi i drugih uređaja kojim se izvor vode natkriva radi racionalnijeg korišćenja, vraćena je u funkciju i prikazana široj javnosti. 

Svetski dan voda obeležen u JKP NAISSUS! (FOTO)

Direktor JKP “Naissus“ Dejan Andrejević rekao je da će se preko nje, iz Moravskog sistema, pijaćom vodom snabdevati oko 10.000 stanovnika u deset sela na teritoriji Grada Niša. Ova sela se nalaze u nadležnosti opštine Crveni krst.

Puštanje u rad pumpne stanice fekalne kanalizacione mreže u naselju Ženeva u Niškoj Banji (FOTO)

Foto: JKP Naissus Foto: JKP Naissus

- Sa radovima na saniranju Peštera se počelo septembra 2015. godine. Radilo se istovremeno na izgradnji mosta preko Toponičke reke, izgradnji zaštitnog zida i zaštite same kaptaže od spoljašnjeg uticaja, i to je koštalo sedam miliona dinara - rekao je on i dodao da je kaptaža Pešter izgrađena krajem sedamdesetih godina prošlog veka, ali da nakon poplave 2007. godine više nije korišćena.

Foto: JKP Naissus Foto: JKP Naissus

LEPE VESTI ZA NIŠLIJE: Česma u centru grada ponovo radi! (FOTO)

Kako je Andrejević naglasio, vanrednim doprinosom celog kolektiva ona je vraćena u funkciju, što ima višestruki značaj jer meštani dobijaju dodatnih 30 do 80 litara pijaće vode u sekundi, ali će dobiti i kontinuirano snabdevanje vodom, čak i da su lokalni izvori Pešter i Toplik zamućeni.

- Opština Crveni krst je razuđena opština, ali ona zauzima 45 odsto ukupne površine Grada Niša. Najvažnije pitanje za nas predstavlja trajno snabdevanje žitelja naše opštine zdravom pijaćom vodom i zahvaljujući razumevanju i nesebičnom pomoći rukovodstva JKP"Naissus" ostvarujemo rezultate, proširujemo i poboljšavamo vodosnabdevanje - rekao je član veća opštine Crveni krst Branko Đorđević.

Foto: JKP Naissus Foto: JKP Naissus

Iz proširenog kapaciteta Moravskog sistema, sledeća sela dobijaju sigurnije vodosnabdevanje: Miljkovac, Paljina, Berčinac, Gornja Toponica, Donja Toponica, Donja Trnava, Mezgraja, Vrtište, Trupale, Supovac i deo sela Veliki Drenovac. 

Kako bi čitav Moravski sistem za snabdevanje pijaćom vodom bio u funkciji, potrebno je da se rekonstruiše još 1600 metara cevovoda od kaptaže Pešter do rezervoara u Miljkovcu, za šta bi bilo potrebno izdvojiti 21 milion dinara.

Foto: JKP Naissus Foto: JKP Naissus

- JKP "Naissus", kao društveno odgovorna preduzeće je već naviklo korisnike da svoje jubileje, umesto organizovanih proslava, obeležava tako što novac ulaže u infrastrukturu i opšte dobro - rekao je direktor Andrejević povodom 79. godina postojanja i rada firme.

Na Vidovdan, predstavnici JKP "Naissus" su posetili arheološko nalazište Medijana, na zajedničkom obeležavanju 80. godina od stvaranja Narodnog muzeja, podizanja muzeja na tom mestu i 79. godina od nastanka javnog preduzeća.

Foto: JKP Naissus Foto: JKP Naissus

- Na ovom prostoru površine 240 hektara, sa jedne strane se nalazi arheološki lokalitet, a sa druge strane zlatna rezerva od 500 do 600 litara pijaće vode u sekundi, za snabdevanje Niša vodom, u vreme letnjih meseci i najveće potrošnje - naglasio je Andrejević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA