PEKING POLAKO NESTAJE: Svake godine potone 11cm, upozorenja su alarmantna!

Zemlja u Pekingu ne tone ravnomerno u svim delovima i da upravo to dovodi do velikog rizika za zgrade i druge infrastrukture

  • 1

Peking je poznat kao grad u kome postoji velika opasnost od velike količine smoga i povremenih peščanih oluja. Ali, postoji još jedno alarmantno upozorenje vezano za ovaj grad, a to je da ovaj grad - TONE.

KINA SE GUŠI: U Pekingu CRVENI STEPEN upozorenja zbog smoga koji ubija ljude (FOTO)

U ovom gradu postoji veliki broj bunara, a preterano pumpanje podzemnih voda uzrokuje da se zemlja ispod grada urušava.

Uz pomoć satelitskih snimaka koji otkriva delove Pekinga, sa fokusom na centralnu poslovnu bolest, izvršeno je novo istraživanje. Rezultati su pokazali da Peking svake godine propada za čak 11 centimetara.

Stručnjaci upozoravaju da ovo propadanje predstavlja veliku pretnju gradu u kom živi više od 20 miliona ljudi.

- Trenutno sprovodimo detaljnu analizu kako bi utvrdili kako ovo akumuliranje zemlje utiče na kritične infrastrukture poput železnica brzih vozova u Pekingu - rekli su naučnici i dodali da se nadaju da će tačne podatke o sudbini kineske prestonice imati do kraja ove godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kineska prestonica se nalazi na ravnici, a podzemna voda se akumulira milenijumima. Ova studija otkriva da zapravo ceo grad tone, ali da je situacija najgora upravo u poslovnoj oblasti grada koja je "procvetala" 1990. godine kada je u njoj izgrađen veliki broj nebodera.

Istaživači napominju da zemlja ne tone ravnomerno u svim delovima i da upravo to dovodi do velikog rizika za zgrade i druge infrastrukture.

Inače, Meksiko Siti tone i do 28 centimetara godišnje, a Džakarta u sličnoj stopi.

(Telegraf.rs/ news.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA