SLOVAČKA PREUZELA PREDSEDAVANJE EU: O budućnosti ne mogu odlučivati samo tri moćne članice (FOTO)

Slovacki premijer Robert Fico izjavio je juče, uoči početka predsedavanja, da o budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dve ili tri moćne članice

  • 0

Slovačka danas preuzima predsedavanje Evropskom unijom od Holandije.

U BRITANIJI POTPUNI HAOS POSLE BREGZITA: Britanci napadaju strance, svuda rasistički grafiti, najviše im smetaju POLJACI (FOTO) (VIDEO)

AP prenosi da je slovačko predsedavanje rešeno da EU pomogne da se ponovo poveže sa svojim građanima i da se proces odlučivanja vrati u ruke nacija Evrope u trenutku kada je EU još uvek pod utiskom britanskog glasanja za izlazak iz Unije.

Slovacki premijer Robert Fico izjavio je juče, uoči početka predsedavanja, da o budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dve ili tri moćne članice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ova izjava usledila nakon što su Nemačka, Francuska i Italija u ponedeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji. Pre toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa, prnosi Rojters.

- O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice posle 2004. godine - rekao je Fico.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe - Poljska, Češka i Mađarska, zalažu se za to da se da se više moći prebaci na prestonice, a umanji uloga Evropske komisije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama - članicama postoji osećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa predlozima koji to ne odražavaju.

- Ako naši građani sve manje i manje razumeju šta radi EU to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje - članice premalo - rekao je Lajček.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače -  rekao je Lajčak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA