Završena sednica sabora Srpske pravoslavne crkve

Crkveni velikodostojnici bavili se pitanjem statusa Kosova, ali i pitanjem raščinjenog episkopa Artemija, kao i hapšenjem mitropolita skopskog Jovana

  • 0

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve završio je sedmodnevno majsko zasedanje. Tokom ovog zasedanja, Sabor se bavio pitanjem statusa Kosova, pitanjem srvgnutog episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića, hapšenjem mitropolita skopskog Jovana kao i odnosima sa verskim zajednicama susednih zemalja.

U saopštenju SPC navodi se stav da bi nametanje rešenja o statusu Kosova i Metohije bilo suprotno rezoluciji UN 1244, Ustavu Srbije i normama međunarodnog prava. To bi prouzrokovalo dugoročnu, a možda i trajnu krizu i nestabilnost, odnosno ljudsku nesreću.

- Sabor je posebno zabrinut što ni posle toliko godina od egzodusa srpskog naroda sa Kosova i iz Metohije 1999. i martovskog pogroma 2004. godine, i pored prisustva međunarodnih snaga i garantija velikih sila, još nema nikakvih uslova za povratak i slobodan život prognanika i izbeglica - navodi se u saopštenju.

Sabor je ponovo je pozvao monaha Artemija (Radosavljevića) da se, zajedno sa svojim sledbenicima bivšim jeromonasima, monasima i monahinjama, pokaje i vrati Crkvi s puta raskola. Ukoliko to ne učini, Sabor će, kako je navedeno, biti prinuđen da preduzme dodatne kanonske mere.

Sabor je protestovao zbog grubog kršenja ljudskih prava i verskih sloboda vernika autonomne Ohridske Arhiepiskopije i nezakonitog šikaniranja i hapšenjima nevinih ljudi. Posebno je osuđeno hapšenje, po šesti put, arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana pod, kako se navodi, isfabrikovanim optužbama.

Kada je reč o nekanonskom delovanju episkpata i klira Rumunske pravoslavne crkve na kanonskom području drugih pravoslavnih crkava Sabor je konstatovao da pojedini episkopi i klirici iz susedne Rumunije i dalje nezvani dolaze u neke gradove i sela Istočne Srbije, eparhija timočke i braničevske, i tu sveštenodejstvuju, bez znanja i odobrenja nadležnih arhijereja SPC.

Sabor je tim povodom ponovo, po ko zna koji put, uputio protest patrijarhu rumunskom Danilu i njegovom Sinodu, a ukoliko predviđene mere ne pomognu, Sabor će biti prinuđen da sledi primer jerusalimske Patrijaršije koja je raskinula odnose sa Rumunskom pravoslavnom crkvom.

Sabor je potvrdio rešenost da u toku iduće godine bogosluženjima i odgovarajućim duhovno-kulturnim manifestacijama dostojno i dostojanstveno proslavi značajan jubilej hrišćanstva i kulture: 1700 godina od kada je potpisan Milanski edikt.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA