Dokument "Fajl 17" otkriva konačnu istinu o napadu 11. septembra?

Na njemu se nalazi lista od 30 osoba koje istražitelji traže radi novih dokaza o napadu 11. septembra 2001. godine na Njujork

  • 1

Dokument poznatiji kao "Fajl 17", sa kojih je američka vlada skinula oznaku poverljivo, mogao bi da otkrije šta piše u tajnih 28 stranica izveštaja o terorističkim napadima na Njujork i Vašington.

ŠEF CIA ŠOKIRAO: Saudijska Arabija nije kriva za napad 11. septembra, ne verujte prvim dokazima

Na njemu se nalazi lista od 30 osoba koje istražitelji traže radi novih dokaza o napadu 11. septembra 2001. godine na Njujork.

Bivši senator Floride Bob Grejam veruje da su napadači imali značajnu vezu sa Saudijskom Arabijom.

- U tom dokumentu piše "Evo, još dodatnih pitanja na koja nema odgovora i zašto verujemo da bi Komisija o 9/11, FBI i CIA trebalo da pronađu odgovore" - dodao je Grejam.

AMERIKANCI ĆE TUŽITI ODGOVORNE ZA 11. SEPTEMBAR: Predlog tog zakona prošao Senat (FOTO) (VIDEO)

Među 30 imena su i Fahad al-Tumari i Omar al-Bajumi. Prvi je imam u jednoj džamiji u Kulveru u Kaliforniji, osumnjičen da je tada pomagao napadačima, a postoje indicije da je drugi pomagao teroristima u San Dijegu 2000. godine, a malo pre napada na Kule bliznakinje u Njujorku napustio je SAD.

Foto: Profimedia/Polaris Foto: Profimedia/Polaris

- Al Bajumi ima značajne veze sa saudijskom vladom i mnogi pripadnici lokalne zajednice muslimana u San Dijegu veruju da je on zapravo saudijski obaveštajac - piše u izveštaju.

SAUDIJSKA ARABIJA PRETI AMERICI: Završite istragu o 11. septembru, inače vas čeka PROPAST

Ranije je šef CIA Džon Brenan rekao da će 28 strana izveštaja biti objavljeni, ali da oni ne sadrže dokaze o tome da je Saudijska Arabija umešana.

- Verujem da će tih 28 strana da budu objavljeni i to podržavam, jer će tada svi videti da Saudijci nemaju veze s tim - rekao je Branan.

OTKRIVENA TAJNA NAKON 15 GODINA: Bin Laden je inspiraciju za 11. septembar dobio od ovog čoveka

Odluka o skidanju oznake poverljivo sa ovih dokumenata postoji još od 2014. godine i doneo ju je predsednik SAD Barak Obama. Prethodni predsednik SAD-a Džordž Buš do tada je blokirao njihovo objavljivanje, jer navodno nije želeo da remeti odnose SAD i Saudijske Arabije.

(Telegraf.rs/Izvor: B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA