≫ 

Ovako izgleda nova novčanica od 50 evra (FOTO)

Svaka novčanica će imati životni vek od oko četiri godine, i njena izrada će koštati između šest i deset evrocenti

  • 15

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zameni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korišćenju gotovine, javlja agencija Rojters.

SUTRA IZLAZI NOVA NOVČANICA OD 20 EVRA: Evo kako izgleda! (FOTO)

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane bezbednosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svetlu, a biće puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vek od oko četiri godine, i njena izrada će koštati između šest i deset evrocenti.

Foto: Tanjug/AP/dpa Foto: Tanjug/AP/dpa

Korišćenje apoena od 50 evra se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korišćenja gotovine u zemljama kao što su Nemačka i Austrija, gde su mnogi potrošači sumnjičavi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosečan Nemac će, u bilo kom trenutku, imati oko 100 evra u novčaniku, a oko 80 odsto Nemaca i Austrijanaca još uvek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procenama nemačke centralne banke (Bundesbanke). Taj procenat u SAD se kreće ispod 40 odsto, a u Švedskoj oko 20 odsto.

Foto: Tanjug/AP/dpa Foto: Tanjug/AP/dpa

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maka

    5. jul 2016 | 17:07

    Jos jedna koju necu videti :D

  • Djole

    5. jul 2016 | 17:14

    Ja neznam ni ona stara kako izgleda

  • Space

    5. jul 2016 | 18:15

    Da radite nesto dzabalebarosi, znali bi kako izgleda i ta od 50 a i veca, jos nisam video vrednog coveka da nema za zivot, neko ima vise neko manje, ali svako vredan ima za zivot !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA