≫ 

Koliko može da skoči BDP Srbije i kreditni rejting nakon otvaranja poglavlja 23 i 24!

- Ova dva poglavlja podižu ugled zemlje i percepciju vladavine prava, a to su ključni elementi koji pozitivno utiču na rejting i koje investitori uzimaju u obzir - izjavio je ministar Vujović

  • 1

Odluka o otvaranju poglavlja 23 i 24, osim što je mnoge obradovala, pokazala je da se Srbija prihvata kao vrlo ozbiljan partner u regionu i Evropi i kao zemlja koja je ostvarila vrlo ozbiljne reforme, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović. Osim toga, dovela je do većeg interesovanja stranih investitora za ulaganje u Srbiju, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- Ova dva poglavlja podižu ugled zemlje i percepciju vladavine prava, a to su ključni elementi koji pozitivno utiču na rejting i koje investitori uzimaju u obzir. Osim što će otvaranje poglavlja 23 i 24 podići stabilnost i stepen poverenja u Srbiju, iniciraće i niz drugih ekonomskih poglavlja koja su već spremna za pregovore - izjavio je Vujović za "Telegraf".

RASTE KREDITNI REJTING SRBIJE: Evo kako se to u praksi odražava na OBIČNE GRAĐANE!

Predsednik PKS ističe i da su otvaranje poglavlja i dolazak investitora defakto u direktnoj vezi kada se pogleda šta je investitorima zaista potrebno kada odlučuju gde će da ulože novac.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

- Ono što je presudno jeste predvidivost, koja znači da znate u kom pravcu će se zemlja kretati, da kompanija može da računa da će u toj zemlji imati pravni okriv na koji je navikla i u kojoj posluje. Ono što smo posebno istakli je politička stabilnost, za privredu je važna predvidivost i stabilnost - istakao je Čadež.

Na Samitu u Parizu pojedine naše kompanije imale su devet zahteva za razgovorima, otkrio je Čadež, a kako još kaže, za nekoliko dana u okolinu Niša dolazi velika austrijska kompanija, koja je već krenula u realizaciju pogona i ima još puno investitora iz Nemačke i Francuske koji su zainteresovani za dolazak u Srbiju.

Printskin: Youtube/Socijaldemokratska stranka SDS Printskin: Youtube/Socijaldemokratska stranka SDS

Srbija, koja je za investitore zemlja koja ima kontinuirani dijalog sa EU i koja će uskoro postati članica, postala je zemlja u kojoj su investcije sigurne, kao i naplate za one koji ulažu, smatra docent Goran Radosavljević sa Fakulteta za ekonomiju i finansije.

- Direktna veza otvaranja poglavlja sa rastom BDP-a na kratki rok ne postoji. Neće nam zbog toga porasti ni rejting, ali uz makroekonomske pokazatelje i smanjenje javnog duga, na duži rok, uz praćenje situacije dovešće do rasta kreditnig rejtinga Srbije - objašnjava Radosavljević.

Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial

Profesor Mihajlo Crnobrnja i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji ne vidi direktnu vezu između otvaranja pomenutih poglavlja i rasta kreditnog rejtinga Srbije.

- Sve što predstavlja napredak ka EU je dobar signal, ali ne dovoljno da bi se kreditni rejting pomerio. Drugačije bi bilo da već imamo izveštaje o završenim poglavljima, posebno u delu o korupciji, e to bi bio signal investitorima da dođu ovde, ulažu i da sno zemlja u kojoj je niska korupcija ili je nema uopšte - poručuje Crnobrnja.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Direktne efekte na rast BDP-a i rejting ne prepoznaje ni konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

- Otvaranje poglavlja se neće odraziti na rast BDP-a, da smo blizu zatvaranja, možda bi i bilo pomaka. Tako isto mislim i za kreditni rejting. Otvaranje tih poglavlja je nešto što se već dugo očekivalo da će biti, mediji su dosta pisali o tome i to nije neko iznenađenje. Ima još poglavlja koja treba otvoriti i pred nama je još posla - zaključio je Kovačević.

(S.Vasić /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA