MISTERIJA SRPSKE CRKVE: Niko ne može da uđe u ovu predivnu SVETINJU! (FOTO)

- Jedini odgovor koji smo mogli da dobijemo od sveštenika jeste da je ključ kod vladike Milutina i da on treba da odluči kada će crkva biti otvorena - pričaju meštani

  • 12

Vladika valjevski Milutin navodno već duže vreme pod ključem drži novu bogomolju, izgrađenu u valjevskom selu Brezovice, gde bi vernici trebalo da se okupljaju nakon potapanja manastira Gračanica.

SABLASNO, NEMA VIŠE SRPSKE SVETINJE: Pogledajte snimak VALJEVSKE GRAČANICE POD VODOM! (VIDEO)

Iako je nova bogomolja izgrađena još pre sedam godina, do sada u njoj nije održana nijedna služba.

Bogomolja je još uvek je zaključana, tako da meštani sela Poćuta, Tubravić i Brezovice nemaju njoj pristup.

- Reč je o novoj, lepoj crkvi na Bakića brdu u Brezovicama, ceo kompleks izgleda impozantno kakvih je malo u valjevskom kraju, ali ona jednostavno ne radi, a trava oko nje, pošto je niko ne održava, već dostiže i metar visine. Vrata su zaključana, nemamo mogućnost gde da odemo na službu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jedini odgovor koji smo mogli da dobijemo od sveštenika jeste da je ključ kod vladike Milutina i da on treba da odluči kada će crkva biti otvorena - pričaju meštani.

Nova crkva je izgrađena još 2009. godine o trošku JP „Kolubara“, koje je investitor gradnje brane i akumulacije “Rovni”. Čitav ikonostat pre potapanja manastira Gračanica je prenet u crkvu u Brezovicama, ali ona još uvek nije primila nijednog vernika.

- Po ugovoru mi smo bili dužni da sagradimo crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, česmu i hlebnu furunu. Pored toga izgradili smo letnjikovac, parking, postavili rasvetu i ogradu, što nije bilo ugovoreno.

Prošle godine smo iz Valjevske Gračanice preneli ikonostas, relikvije i ostali inventar predali crkvu u Brezovicama valjevskojeparhiji - objašnjava direktor “Kolubare” Miodrag Marković.

Zbog čega je crkva u Brezovicama još uvek pod ključem, nismo uspeli da saznamo od vladike valjevskog Milutina, jer nije odgovarao na telefonske pozive, a ni na dostupne brojeve eparhije u Valjevu se niko nije javljao.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    7. jul 2016 | 14:50

    A jel to milutinu otac ostavio pa moze da odlucuje?

  • VukBgd

    7. jul 2016 | 15:39

    Pravoslavne crkve i manastiri trebaju da imaju širom otvorena vrata i da primaju pod svoj krov svakog coveka bez obzira na veru, naciju ili nesto trece. Problem u celoj proci su udbaško-crveni popovi intereždžije!!! Još uvek su tu sa mračnim planom uništavanja srpske vere i tradicije! Pedofili, lopovi, homoseksualci - to su oni, čas malobrojnim izuzecima. I to svi mi znamo i nikom nista?!

  • AWP

    7. jul 2016 | 16:07

    Dosta nam je srednjeg veka , popeo nam je se preko glave .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA