CRNA GORA PRVI PUT NA SAMITU NATO: Đukanović predvodi delegaciju u Varšavi

Crnogorski premijer će imati i niz bilateralnih susreta, na kojima će s partnerima razgovarati o procedurama ratifikacije Pristupnog protokola, kao i o drugim pitanjima od značaja za saradnju u okviru Alijanse i za bilateralne odnose

  • 83

Crna Gora prvi put učestvuje na Samitu NATO-a kao pozvana zemlja, nakon potpisivanja Protokola o pristupanju 19. maja u Briselu. U tom svojstvu, biće zastupljena na svim sastancima tokom dvodnevnog rada.

POČINJE ISTORIJSKI NATO SAMIT: Lideri Alijanse se okupili u Varšavi (FOTO)

Samit će razmotriti aktuelna bezbednosna pitanja, s fokusom na dalje jačanje koncepta odbrane i odvraćanja i projektovanje stabilnosti van granica NATO, na sajber odbranu, civilnu spremnost, i unapređenje koncepta odbrane od napada balističkih raketa.

Crnogorsku delegaciju predvodi premijer Milo Ðukanović koji će, kako je najavljeno, na marginama Samita govoriti ekspertskom forumu pod nazivom ''NATO u odbrani mira'' koji zajedno organizuju slovački GLOBSEC i poljski Institut za međunarodne odnose.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe, crnogorski premijer će imati i niz bilateralnih susreta, na kojima će s partnerima razgovarati o procedurama ratifikacije Pristupnog protokola, kao i o drugim pitanjima od značaja za saradnju u okviru Alijanse i za bilateralne odnose, saopšteno je iz vlade.

Crnogorski mediji konstatuju da se za razliku od Evropske unije, NATO širi.

Da je Alijansa na putu da sa 28 članica postane organizacija koja ih ima 29, a ta naredna je Crna Gora, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg sa NATO samita u Varšavi.

- Ovaj samit pokazuje i dokazuje da su vrata NATO otvorena. U ovom trenutku smo na putu da sa 28 članica, imamo 29 - istakao je on govoreći o Crnoj Gori.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ohrabrenje Crnoj Gori, navode podgorički mediji, stiglo je i od predsednika Poljske i domaćina samita Andžeja Dude.

- To je još jedan korak ka stabilizaciji Zapadnog Balkana i pozitivan primer za ostale zemlje koje teže članstvu u evroatlanstkim integracijama - istakao je on.

Stoltenberg je naglasio da NATO ne traži sukob.

- Ne želimo novi Hladni rat. To je istorija i treba da ostane - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dodao je i da to što Velika Britanija izlazi iz Evropske unije neće promeniti njen liderski status u Alijansi. Inače, ovaj NATO samit je za Crnu Goru važniji od prethodnih jer prvi put ima pravo da iznosi sugestije i mišljenja iako ne učestvuje u odlučivanju.

Crna Gora je poziv za priključenje Alijansi dobila krajem prošle godine i sada je u toku ratifikacija Protokola o pristupanju u zemljama članicama. Taj dokument za sad su ratifikovali Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Albanija, Bugarska i Poljska. Bela kuća pokrenula je proces, a iz Hrvatske su najavili su da će to uskoro učiniti. Na ovom samitu se očekuje da NATO poveća vojno prisustvo na istoku.

U tom kontekstu, najavljeno je raspoređivanja četiri bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Lideri zemalja članica na Samitu će se usaglasiti i oko Održavanje formalnih razgovora sa Rusijom NATO planira ubrzo po završetku Samita u Varšavi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    8. jul 2016 | 12:10

    Milo Krivovratic.

  • Jeretik

    8. jul 2016 | 12:17

    Crna gora , sprzena do mora . Putin .

  • buda

    8. jul 2016 | 13:12

    Ima samo jedan problem.Ova tuka od MIla ne govori ni jedan jezik osim Srbskog.Crnogorci,sram vas bilo od nekog drugof dijela tijela posto obraza nemate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA