Četvrtog dana festivala "Teatar u tvrđavi" tražila se karta više: Ovacije za "Julija Cezara" (FOTO)

Vanvremenski Šekspir, period vladavine imperatora antičkog Rima, Julija Cezara, opisao je kao krvavu borbu za vlast, a Kokan Mladenović je delo klasika predstavio kao univerzalni obrazac političkog ponašanja

  • 0

Mali grad smederevske tvrđave sinoć je bio pretesan da na "daskama" Teatra u tvrđavi primi sve one koji su želeli da pogledaju kultnu predstavu "Julije Cezar" Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića. Interesovanje je bilo toliko da su prodata i mesta koja nisu numerisana, a nemali broj upornih odgledao je predstavu – stojeći između redova ili uz zidne zdanja.

Komad je unapred najavljen kao kontroverzan, a koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac pokazala se, četvrtog dana festivala kao dobitna kombinacija. Sjajna glumačka ekipa sa maestralnim Sergejem Trifunovićem (u ulozi Bruta) pobrala je ovacije po završetku predstave.

Za "Teatar u tvrđavi“ tražila se stolica više: Za publiku ocena - 5! (FOTO)

Vanvremenski Šekspir, period vladavine imperatora antičkog Rima, Julija Cezara, opisao je kao krvavu borbu za vlast, a Kokan Mladenović je delo klasika predstavio kao univerzalni obrazac političkog ponašanja.

teatar Julije Cezar Smederevo

"Šta biste uradili kada biste uvideli da vam se država kreće ka tiraniji? Ako bi jedan čovek postajao suviše moćan da li biste i šta to radili da ga u tome zaustavite"? Reditelj Kokan Mladenović na ovim pitanjima gradi priču o političkim usponima i padovima, ali i priču o nepostojanju vremenske distance. Političko ponašanje i brutalnost koja je deo borbe za vlast, ovo delo čini svevremenim.

DRUGO VEČE TEATRA U TVRĐAVI: Prepuno gledalište za "Magareće godine"

Teatar u tvrđavi je i ovog leta doneo svečarsku atmosferu u grad na Dunavu. Reka ljudi sinoć se slivala ka ulazu u dvor despota Đurđa Brankovića dokazujući da je citadela pravo mesto za pozorišna događanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA