NAJŠOKANTNIJA UBISTVA UŽIVO: Predsednici, premijeri i visoki državni zvaničnici umirali pred kamerama (FOTO) (VIDEO)

Atentati ponekad nisu politički motivisani i često nisu sa smrtnim ishodom, ali svakako je da sama pomisao na gnusni čin zločina budi jezu

  • 15

Tokom istorije je snimljeno i na taj način zabeleženo nekoliko strašnih atentata, u kojima su ljudi umirali pred očima šokirane javnosti. Neki od njih su preživeli ove napade, ali su im oni ostavili posledice za ceo život!

Atentati često nisu politički motivisani i sa smrtnim ishodom, ali svakako je da sama pomisao na njihov pokušaj gnusni čin zločina koji budi jezu.

Ovo su neki od atentata koji su se odigrali uživo pred kamerama:

RONALD REGAN

U Vašingtonu je 30. marta 1981. godine pucano na Ronalda Regana i njegovu pratnju i tom prilikom ispaljeno nekoliko hitaca. Atentator Džon Hinkli nije imao političkih motiva za ubistvo, već je želeo da privuče pažnju glumice Džodi Foster, kojom je bio opčinjen nakon filma "Taksista".

Hinkli je ocenjen kao psihički neuračunljiv oslobođen optužbi, a nakon dugog psihijatrijskog lečenja vraćen je u društvo.

HAMID KARZAI

Hamid Karzai, avganistanski predsednik, bio je na meti atentatora deset puta. Jedan takav, koji je zabeležen kamerom, dogodio se u aprilu 2008. godine, kada je pokušala da ga ubije grupa talibana u blizini predsednikove palate u Kabulu tokom proslave pobede nad sovjetskom vojskom. Na njega je, podsetimo, pucano iz automatskog oružja u prenosu uživo na televiziji.

MAHMUD AL MABHUH

Vođa militarne organizacije Hamas Mahmud al Mabhuh ubijen je u atentatu 20. januara 2010. godine u kom je učestvovalo čak 26 osoba. On je u svojoj hotelskoj sobi otrovan, a kada su mu mišići postali paralizovani, ugušen je jastukom.

AHMED DOGAN

Na čelnika bugarskih Turaka Ahmeda Dogana pokušan je atentat tokom govora koji je držao na kongresu svoje stranke. Napadač je bio tada 25-godišnji Oktaj Menimehmedov, kog je obezbeđenje primetilo i odmah razoružalo oborivši ga na pod. Kasnije je utvrđeno da se radilo o plinskom pištolju, a spekulisalo se i tome da je napad iscenirao sâm Dogan kako bi od sebe napravio "žrtvu", kao i to da je pokušaj atentata bio s ciljem da se "političarima pokaže da nisu nedodirljivi".

ROBERT KENEDI

Kenedi je ubijen u atentatu 6. juna 1968. godine, pet godina pošto je na isti način stradao njegov stariji brat Džon Kenedi, tadašnji predsednik SAD. Robert Kenedi je nakon ubistva svog brata nameravao da postane, takođe, predsednik SAD.

Nakon predizbornog skupa u hotelu Ambasador ubio ga je Sirhan Sirhan, palestinski hrišćanin, koji je na isti način mrzeo i Jevreje i Amerikance. Kenedi je smrtonosni hitac primio nakon što je napustio svečanu salu prolazeći kroz hotelsku kuhinju. Primio je tada tri metka, a umro je nakon 26 sati provedenih u bolnici.

INEJIRO ASANUMA

Prvo ubistvo koje se dogodilo uživo u TV prenosu bilo je kada je na japanskog političara Inejira Asanumu 12. oktobra 1960, tokom političke debate u Tokiju, ubio nožem u stomak tada 17-godišnji Otoja Jamaguči. Asanuma se zalagao za raskid savezništva sa SAD i približavanje Kini i Sovjetskom Savezu.

Asanuma je ubrzo preminuo, a Jamaguči je nekoliko nedelja kasnije počinio samoubistvo.

JARALAH OLAH

Jaralah Olah, jemenski političar, ubijen je u decembru 2002. u glavnom gradu Sani. Njega je ubio tada 26-godišnji Ali Ahmad al-Jaralah s dva hica. Olah je bio omražen jer tokom 60-ih godina okrenuo ka marksizmu, a u kasnijoj životnoj dobi bio žestoki borac za ljudksa prava.

JICAK RABIN

Ubistvo kojim je svet bio uzdrman bilo je 1995. godine kada je usmrćen Jicak Rabin, tadašnji izraelski premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir. Ubio ga je Jigal Amir  na Trgu kraljeva Izraela, koji je preimenovan kasnije u njegovu čast u Trg Rabina.

LI HARVI OSVALD

Nakon što je čuveni atentator Li Harvi Osvald ubio američkog predsednika Džona Kenedija, televizijske kamere su zabeležile 1963. godine atentat na njega dok su ga policajci izvodili iz zgrade u nameri da ga prevezu u okružni zatvor. njega je usmrtio Džek Rubi, u to vreme vlasnik jedne kockarnice, a koji je Osvalda usmrtio hicima u stomak.

DŽON KENEDI

Najpoznatiji atentat bio je na predsednika Džona Kenedija kada je usmrćen na ulici dok je bio u autu sa svojom ženom Džeki Kenedi i guvernera Džona Konalija. U njega je pucao Osvald. Ovaj atentat i dalje izaziva pažnju javnosti i plodno je tlo za razne teorije zavere počev od 1963. godine, otkad se dogodilo.

ZORAN ĐINĐIĆ

POGLEDAJTE ZABRANJENI SNIMAK: Ovako se Zvezdan Jovanović pripremao za atentat na Đinđića! (VIDEO)

Premijera Srbije Zorana Đinđića ubio je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije Zvezdan Jovanović, koji je osuđen na 40 godina zatvora. Đinđić je, podsetimo, bio prvi premijer Republike Srbije. Atentant je doveo do vanrednog stanja u zemlji i uvođenje policijske akcije "Sablja".

(Tanja Milanović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ♂♀♂♀♂♀♂♀♂♀♂♀♂♀♂♀♂♀♂♀♂♀

    17. jul 2016 | 10:16

    Nikada mi nije i neće biti žao kada pogine ili umre neki političar! Žao mi je kada pogine ili nastrada ljudsko biće bilo gde na svetu,a političar - NE I

  • Miloš

    17. jul 2016 | 10:11

    Za ovog djindjica mi nije zao.

  • Јасмина

    17. jul 2016 | 12:43

    Све нам је то познато.Да чујемо хронологију насиља над цивилима,недужних људи који су нашли на удару болесних умова и њихових још болеснијих амбиција...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA