Ovde letujete, a tu je već PETA OSOBA UMRLA ZBOG SELFIJA (FOTO) (VIDEO)

Zbog sigurnosti turista nedavno su strogo zabranili upotrebu dronova, koje su turisti počeli masovno da unose u Park, a uskoro bi mogla uslediti još jedna zabrana

  • 7

"Neopreznost" nije prava reč kojom bi se opisala nesreća koja se dogodila na Plitvičkim jezerima, u kojoj je teško stradao 20-godišnji turista, kanadski državljanin hrvatskih korena.

Htela da slika VODOPADE, pa pala u PROVALIJU duboku 70 metara. Stravična smrt na Plitvičkim jezerima!

On je sišao s rute označene staze, prekoračio znak koji ga upozorava da dalje ne sme, potom se provukao kroz zaštitnu ogradu, napravio još tri, četiri koraka, iako su mu i zabrinuti prijatelji govorili da to ne radi, samo da bi napravio - selfi. Ali, umesto da zabeleži lep trenutak iz svog života, okliznuo se s litice i pao sa 70-metarske stene na obalu jezera.

Mladić je imao neverovatnu sreću. Pad su mu ublažile krošnje stabala, povrede koje je zadobio bile su teške, ali ne i opasne po život, zaključili su lekari Opšte bolnice Zadar gde se uspešno oporavlja.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Gotovo na istom mestu, samo koji metar dalje, prošle godine u julu smrtno je stradala 54-godišnja slovačka državljanka. I ona je ignorisala upozorenje, provukla se kroz ogradu i u potrazi za lepim motivom za fotografiju zakoračila u smrt.

Pre devet godina Njemica Marija Braun (82) i njen suprug August izdvojili su se iz grupe i prešli ogradu vidikovca. Pali su sa 70 metara u jezero Kaluđerovac. Ona je preminula na mestu događaja, on samo koji sat posle u Opštoj bolnici Karlovac. Smrt bračnog para koji je na Plitvicama slavio 40 godina braka bila je najveća tragedija u istoriji parka.

Tri turistkinje iz Južne Koreje prošle su godine na Plitvicama, u želji da naprave dobru fotografiju, prošle označenu traku i pale u provaliju, ponor dubok čak 30 metara. Spašavao ih je HGSS i srećom su prošle samo s povredama.

Foto: Wikimedia/Flickr/Pablo BM Foto: Wikimedia/Flickr/Pablo BM

Prosečno godišnje tamo strada jedan turista,od njih 1,3 miliona koji prošetaju kilometrima. Sve tragedije, kažu nam u parku, posledica su neodgovornosti pojedinaca i nepoštovanja pravila.

Zbog sigurnosti turista nedavno su strogo zabranili upotrebu dronova, koje su turisti počeli masovno da unose u Park, a uskoro bi mogla uslediti još jedna zabrana.

- Ljudi se moraju prilagoditi godišnjem dobu i vremenskim uslovima. Verovatno ćemo zato uskoro zabraniti ulazak u park u letnjoj obući, mokasinama, japankama, sandalama - kaže portparol NP-a Plitvička jezera Ognjen Borčić. Smatra da će time podići sigurnost u parku.

Foto: Wikimedia/Remulazz Foto: Wikimedia/Remulazz

- Na svim ulazima u park nalaze se propisani znakovi zabrana, odnosno upozorenja kojima se strogo propisuju dozvoljene zone staza za šetanje i svi programi obilazaka. Sve to je otisnuto i na svakoj kupljenoj ulaznici. Sve nesreće dogodile su se osobama koje su ta upozorenja ignorisale - kaže Borčić.

Dodaje da plitvički čuvari prirode dnevno upute stotine direktnih upozorenja turistima koji pokušavaju izaći izvan ucrtanih ruta i granica dozvoljenoga.

Pogledajte video:

Pogledajte Telegraf Skener:

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA