NADMUDRIO I NJUTNA: Tinejdžer rešio 300 godina star matematički problem (FOTO)

Rešenje Šoraje Reja, tinejdžera iz Indije, znači da će naučnici sada sami moći da izračunaju model bačene lopte i predvideti kako će se ona odbijati od zidova i gde će pasti

  • 4

Šesnaestogodišnji Nemac Šoraja Rej prvi je rešio matematički problem koji je postavio Isak Njutn pre više od 300 godina. Tinejdžer rođen u Indiji smislio je rešenje dva problema iz kretanja čestica, koje su fizičari do sada uspevali da reše samo uz pomoć vrlo jakih računara. Njegovo rešenje znači da će naučnici sada sami moći da izračunaju model bačene lopte i predvideti kako će se ona odbijati od zidova i gde će pasti.

Dečak je rekao da je rešio problem s kojim su se matematičari borili više od tri veka dok je radio na školskom projektu. Rej je dobio nagradu za svoje napore, a nemački mediji su ga nazvali genijalcem.

- Kada nam je objašnjeno da ti problemi nemaju rešenja, ja sam pomislio: "Zašto ne bih probao" - rekao je.

Rejeva porodica preselila se u Nemačku kada mu je bilo 12 godina, nakon što je njegov otac, inženjer po struci, tamo dobio posao. Rej je rekao da mu je otac usadio "glad za matematikom" i da ga je naučio da reši matematičke probleme kad mu je bilo samo šest godina.

Ovaj nadareni tinejdžer nije znao ni reči nemačkog jezika kada je došao u zemlju, ali mu je ubrzo preporučeno da preskoči dva razreda. To je bez problema i učinio, pa ovih dana polaže završne ispite u srednjoj školi, dve godine pre svojih vršnjaka.

(I. Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banex

    19. jul 2012 | 22:07

    Kreten? Zato sto zna matematiku, i resio je problem koji ni njutn nije mogao? pa da nije takvih "kretena" mi bi sad ziveli ko u pecinskom dobu :PPP

  • Saska Skarin

    9. januar 2013 | 21:33

    Opasan batica :D

  • goran

    28. maj 2012 | 00:05

    kreten

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA