HRVATI SKOVALI PLAN: Imamo alat za blokiranje pregovora Srbije sa Evropskom unijom!

Na pitanje novinara može li Hrvatska da sprečiti da Srbija podignr optužnice protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio kako postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako reši

  • 44

Ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je s ministrom branitelja Tomom Medvedom u ponedeljak razgovarao s predstavnicima braniteljskih i stradalačkih udruženja, rekao je da Hrvatska može blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji u Poglavlju 23 ako Srbija prema hrvatskim braniteljima počne da primenjuje zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ.

Evo kako je Merkelova "pritisla" Hrvate da otvore poglavlja Srbiji!

Nakon sastanka s predstavnicima brojnih udruženja u Ministarstvu branitelja, zatvorenog za javnost, Kovač je istakao da Srbija na putu prema EU neće moći da primenjuje taj zakon, a moraće da sarađuje i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka.

Što se toga tiče, Srbija će morati da razmenjuje informacije s hrvatskim državnim telima i da žrtvama rata omogući pristup pravosuđu, tj. pravdi, rekao je Kovač i dodao da će žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obavezu da sve odluke Suda u Hagu poštuje i primenjuje.

Na pitanje novinara može li Hrvatska da sprečiti da Srbija podigne optužnice protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio kako postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako reši.

Foto: Tanjug/fotoHINA Foto: Tanjug/fotoHINA

Isto tako, postoji i evropski okvir, istakao je, dodajući da je vladavina prava temeljno načelo funkcionisanja EU. Sada je obveza Srbije da se taj njihov zakon ne primenjuje na Hrvatsku i ta obaveza je ušla u pregovarački okvir, istakao je, dodajući da će Srbija - ako želi da napreduje prema EU, to morati da primjenjuje i moraće taj kriterijum da poštuje, rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač i poručio je da će se svakih šest meseci provoditi nadzor nad ispunjavanjem te obveze.

KOVAČ SE HVALI "POBEDOM"? Hrvatski uslovi ultimatum za ulazak Srbije u EU

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako je jasno da je Hrvatska dobila alat kojim svakih šest meseci može da vrednuje ono što je konkretno učinjeno. To je način da Hrvatska, ako izostane konkretno postupanje, tj. ako se pojavi otpor ili bilo kakav oblik primene tog zakona, ima alat za blokadu ili prekid pregovora, istakao je, dodajući kako to vredi ako se ne bude sarađivalo u vezi s pitanjem nestalih osoba.

- Prema informacijama koje smo ovde dobili od ministra spoljnih poslova, Hrvatska dobija mogućnost konstantnog nadzora postupaka i u svakom trenutku može da zaustavi pregovore - istakao je ministar Medved.

Ovo su 4 BITNE STVARI o čuvenom poglavlju 23 koje običan čovek TREBA DA ZNA!

Predsednik Udruženja 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoškina izjavio je, između ostalog, nakon sastanaka da će se uskoro doneti deklaracija hrvatskih branitelja koju će dostaviti Ministarstvu spoljnih poslova i - kako je rekao - obvezivaće sve hrvatske vlade, bez obzira na ko je na vlasti, i da hrvatski branitelji - ako se ne bude poštovalo pravo i njihovo mišljenje - neće dopustiti da bilo ko zatvori Poglavlje 23.

Telegraf Now, prva srpska internet televizija, donosi vam najvažnije i najzanimljivije vesti iz Srbije, regiona i sveta za današnji dan.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nekao kuju sta hoce

    12. jul 2016 | 18:14

    A mi cemo da smislimo uvek novi nacin da im se zavrnu usi,kako im dolikuje.

  • sremaca

    12. jul 2016 | 00:21

    Za hrvate koji komentarišu. Što vi čitate srpske novine i još komentarišete . Mene vaše novine ne zanimaju i ne čitam ih a kamoli još i da komentarisem vaše budalaštine. To da li će hrvatska da blokira Srbiju ne pita se vlada hrvatske nego Berlin pa Brisel, te vaša vlada temo trči po nalog za delanje ako treba da se zateže Srbija imamo mi kerove na Balkanu. Vama jedno B uvek treba da kaže šta ćete raditi nekad je to bio Beograd danas kao i ranije Berlin pomalo Brisel.

  • Nikolas

    11. jul 2016 | 22:53

    OVI KRVATI CE NAM NA KRAJU ISPASTI JEDINI PRIJATELJI I SPASTI SRBIJU I SRBE OD EU BIROKRATSKE BANKROT DRUZINE!!!! SRBI I KRVATI NAJBOLJE KOMSIJE I STO JE NAJVAZNIJE NIKAD VISE U NEKOJ ZAJEDNICI STO BI SMRDILO NA JOSKINU NEDAJ BOZE JUGU!! BOG KOMSIJE KRVATI !!! SRBIJA!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA