Da li je prošlo vreme zarade od štednje u banci?

Kada je reč o Srbiji, potpuno je ekonomski neopravdano razmatrati bilo kakvu primenu negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima poslovnih banaka, kažu u Kabinetu guvernera

  • 0

Srbi još ne moraju da strahuju da će za svoj oročeni novac ostati bez kamata ili još gore, da oni plaćaju banci što im čuva novac! Naime, Narodna banka Srbije, smatra da su negativne kamatne stope u Srbiji neopravdana mera koja se retko uvodi svugde u svetu.

Čak i u zemljama u kojima centralne banke u dužem vremenskom periodu vode politiku negativnih kamatnih stopa, poslovne banke se maksimalno uzdržavaju od primene negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima sa klijentima (privredom i stanovništvom), vodeći računa o održivosti svog poslovanja. Primeri poslovnih banaka koje su uvele negativne kamatne stope prema klijentima u ovim zemljama su izuzetno retki i izolovani. Pri tome, primena negativnih kamatnih stopa propisana je samo u specifičnim slučajevima i to isključivo u poslovima sa velikim korporativnim klijentima za depozite iznad određenih vrlo visoko postavljenih vrednosti.

Srbi su jedva uspeli da je pobede, a u Evropi se sada trude da je probude! INFLACIJA!

Kada je reč o Srbiji, potpuno je ekonomski neopravdano razmatrati bilo kakvu primenu negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima poslovnih banaka, kažu u Kabinetu guvernera.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

"Narodna banka Srbije ne primenjuje negativne kamatne stope u monetarnim instrumentima, pa nema osnova ni da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa. Pri tom, činjenica je da u Srbiji postoje pozitivne, relativno atraktivne kamatne marže kao razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa kako u dinarskom, tako i u deviznom znaku, što omogućava bankama da posluju profitabilno. U tom smislu cena koštanja izvora u odnosu na upotrebu sredstava takođe ne može biti opravdanje za razmatranje uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozitne poslove", stoji na sajtu centralne banke.

ISKORISTITE SITUACIJU: Padaju kamate na kredite u dinarima! Iznenadićete se KOLIKO!

Negovanje i unapređenje odnosa sa klijentima u depozitnim poslovima, i uvećanje baze domaćih depozita je od ključnog značaja za finansijsku stabilnost u Srbiji, što je imajući u vidu karakteristike našeg finansijskog sistema sigurno izraženije u odnosu na zemlje čije centralne banke primenjuju negativne kamatne stope. Stoga, NBS i na ovaj način nastoji da istakne da pojedine specifične pojave u međunarodnom okruženju nikako nisu primerene i opravdane u domaćim uslovima, niti mogu služiti kao smernice za ponašanje domaćih banaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA