KO JE TEREZA MEJ? Pragmatična političarka koja nosi cipele sa šarom leoparda (FOTO)

Ona sada insisitira da "Bregzit znači Bregzit", ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna

  • 6

Tereza Mej zvanično je danas postala nova premijerka Velike Britanije, kao prva žena na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer.

I zvanično nova premijerka Britanije: TEREZA MEJ DOBILA BLAGOSLOV OD KRALJICE (FOTO) (VIDEO)

Tereza Mej je pragmatična političarka koja je izašla neozleđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o Bregzitu, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji.

Ona sada insisitira da "Bregzit znači Bregzit", ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podeljenu referendumom. Jedan od značajnijih konzervativaca, Kenet Klark, svojevremeno ju je nazvao "veoma teškom ženom", ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Sledeća osoba koja će to otkriti je Žan Klod Junker - rekla je Mej navodno članovima parlamenta, povodom predstojećih pregovora o Bregzitu sa predsednikom Evropske komisije.

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskom gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika.

Školovala sa u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Dejvida Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto.

Venčali su se 1980. godine, ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru, uključujući Banku Engleske, pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine. Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine, imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mej je tom "tvrdom poslu" izdržala šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine.

Prema navodima medija, iako poštovana, ona nije deo ni jedne "klike" u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima.

Izvori navode da je jako vredna i da dolazi na posao tri sata pre bilo kog drugog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Voli da kuva, ide sa mužem na odmor i nosi cipele sa šarom leoparda, kakve je imala i kada je danas u kniksu dobila blagoslov od kraljice Elizabete Druge da bude britanska premijerka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kod nas je posebno skrenula pažnju kada je izjavila, kako je preneo BBC, da "Albanija, Srbija i Turska imaju siromašno stanovništvo i ozbiljne probleme sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad čak i terorizmom," i da zato treba da se upitamo "da li EU treba da nastavi da se širi, i daje svim novim članicama sva prava koja podrazumeva članstvo".

Pogledajte kako ju je dočekala britanska kraljica:

A pogledajte i ostale vesti koje su obeležile dan:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA