SMRT MALE ANĐELINE ĆE PROMENITI SRBIJU: Uvodi se DOŽIVOTNA ROBIJA ZA MONSTRUME?

I dok je narod u Srbiji saglasan da treba uvesti doživotnu robiju ili smrtnu kaznu za sve one koji su počinili najteže krivično delo, stručnjaci misle drugačije

U Srbiji se digla velika prašina otkako je objavljena vest da je monstrum Vladica Rajković silovao, a potom i brutalno ubio Anđelinu Stefanović (3), nakon čega je priznao da je lišio života i Draganu Stanković (46). Skoro svi su saglasni da bi pod hitno trebalo da se uvde doživotna robija za najsurovije zločine.

"NIJE DOVODIO DEVOJKE KUĆI, MISLIO SAM DA JE STIDLJIV!": Monstrumov otac se sprema da poseti sina i evo šta će ga pitati!

Osim toga, građani Srbije traže da se uvede i smrtna kazna, međutim stručnjaci i državnici kažu da je to isuviše drastična mera i "da se na nasilje ne sme odgovarati nasiljem", a i sam premijer Aleksandar Vučić je odbacio tu mogućnost, ali je najavi pooštrenje kazni za nasilnike.

- Postavlja se pitanje da li bi smrtna kazna sprečila ubice iz Vratarnice i Žitišta, ili ubicu Tijane Jurić, da počine takve zločine. Ja nisam siguran. Smrtna kazna nije rešenje, ne bi ona sprečila kretena da siluje dete. Ključno pitanje je šta možemo da uradimo da sprečimo nasilje, a ne da uzvraćamo istom merom - poručio je on.

Foto: Privatna arhiva, novosti.rs, Telegraf Foto: Privatna arhiva, novosti.rs, Telegraf

"SVE SAM PREDOSETIO, DA SAM BIO NA ROĐENDANU, ANĐA (3) BI BILA ŽIVA": Stravičan vapaj brata silovanog i ubijenog anđela!

Inače, još u maju prošle godine je bilo priče o uvođenju smrtne kazne, kada je sačinjen novi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Tim aktom bi se ukinula dosadašnja maksimalna kazna od 40 godina i zamenila sa 20 godina ili doživotnom robijom.

Nacrt je izradio Ministarstvo pravde, ali se on još nije našao u skupštinskoj proceduri, iako je bilo govora da će se to dogoditi u septembru prošle godine. S obzirom na poslednji talas nasilja i monstruoznih zločina u Srbiji, javnost traži što hitnije razmatranje iznetih predloga i dase uvde mnogo strože kazne za zločince i nasilnike.

NOVA STRAVIČNA TEORIJA ZAVERE: Monstrum iz Zaječara osumnjičen za nestanak komšinice pre 10 godina?

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On predviđa izmeđuostalog i da se maksimalna kazna od 40 godina zameni doživotnim zatvorom, s tim da se takav osuđenih uslovno može otpustiti ako je izdržao 25 godina.

Među najglasnijima za uvođenje doživotne robije je i otac nesrćeno nastradala Tijane Jurić, Igor Jurić.

- Znam da će mnogi reći da doživotna robija nije dovoljna i da je čak i smrtna kazna blaga za najteže zločine, posebno nad decom. Naravno da se kao otac žrtve slažem s tim, ali ovo je trenutno sa pravne stran ejedino što možemo i moramo da učinimo - rekao je on.

Dušan Milisavljević, lekar i bivši poslanik, saglasan je da oni koji izvrše zločin nad detetom treba da dobiju maksimalnu zatvorsku kaznu.

- Zalažem se i za obavezan registar i javno objavljivanje pedofila, zabranu njihovog prisustva u blizini vrtića i škola, kao i uvođenje androginih blokada (hemijske kastracije) - ispričao je on za Informer.

Foto: Informer Foto: Informer

Advokat Zora Dobričanin kaže da bi uvođenje i smrtne i doživotne robije bio "istorijski koraka unazad".

- Zakonodavac nikako ne sme da se rukovodi trenutnim populizmom i menja već postjeći zakon, koji je dovoljno rigidan. Kazna od 40 godina je više nego adekvatna za sve one koji su počinili najteža krivična dela - smatra ona.

S druge strane, advokat Toma Fila kazao je da je doživotno kazna ili 40 godina robije potpuno ista stvar.

- Po meni, 20 godina zatvora je sasvim dovoljno, jer ko toliko odrobija, to više nije čovek, to je samo ljuštura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikiii

    14. jul 2016 | 10:40

    Pitao bi tebe "gospodine" Fila da li bi bilo mnogo 20 god da je ubio tvoje unuce ne daj Boze. Sram vas bilo. Od te devojcice nema ni ljusture,za 20 god i dalje ce od nje ostati samo spomenik. A ovaj ce i dalje da zivi. Dabogda mu se seme zatrlo.

  • Ser Žile

    14. jul 2016 | 10:42

    Pa zašto doživotna robija, kad postoji mogućnost uslovnog otpusta posle 25 godina? Ne razumem, ako je neko osuđen na doživotnu, onda neka trune u zatvoru do kraja života...

  • Ivke..

    14. jul 2016 | 10:39

    Ma ne nego treba ih pustiti da se setkaju,ma smrtna ili dozivotna.trece resenje nema...nepostoji...koje je to resenje neka mi objasne kako ce spreciti monstruma da opet ubije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA