General koji je rekao NE BOMBARDOVANJU Hrvatske odlikovan u Crnoj Gori

Orden za hrabrost posthumno je dodeljen admiralu Vladimiru Baroviću na predlog nevladine organizacije Građanska alijansa i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore

  • 65

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je, povodom Dana državnosti Crne Gore, posthumno dodelio Orden za hrabrost admiralu bivše JNA Vladimiru Baroviću, koji je početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj odbio da izda naredbu o otvaranju vatre na primorske i dalmatinske gradove i koji je na kraju počinio samoubistvo.

Crna Gora danas obeležava Dan državnosti!

- Admiral koji nije želeo da izda naredbu da se razaraju dalmatinski gradovi i naselja, da se ubijaju nevini ljudi, shvatio je da mu crnogorska etika i vrednosti to ne dopuštaju - rekao je Vujanović.

Orden za hrabrost posthumno je dodeljen  admiralu Baroviću na predlog nevladine organizacije Građanska alijansa i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Admiral Barović, koji je bio zapovednik ratne mornarice za područje Istre, izvršio je 1991. godine samoubistvo na ostrvu Vis, nakon što je odbio naredbu da bombarduje primorske gradove u Hrvatskoj.

Glavni razlog je nerazumna agresija JNA i crnogorskih rezervista na Hrvatsku koja, po mišljenju admirala Barovića, predstavlja delo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio, smatrao je admiral Barović, koji je sebi oduzeo život suočen s vlastitom nemoći u sprečavanju delovanja JRM-a na razaranju hrvatskih gradova i zbog potpunog neslaganja s odlukama vrhovnog zapovedništva bivše JNA.

- Ovde neće biti razaranja dok sam ja zapovednik, a ako ipak budem prisiljen da naredim razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti - govorio je Barović.

Svoje obećanje je i ispunio kada se upucao. Sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine.

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka Cg

    14. jul 2016 | 10:03

    Ovo je bio castan covjek a ne oni zlotvori mladic i karadzic,namjerno malim slovima

  • Jovan

    14. jul 2016 | 10:46

    Neka mu je večni pomen! Malo je bilo takvih oficira i ljudi da bi zaustavili bespotrebno ubijanje i razaranje. A toliko smo verovali u JNA.

  • Dragan

    14. jul 2016 | 10:24

    Sacuvao obraz i cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA