NENAD MIJUC JE PRAVI DŽENTLMEN: Ima svoje cvetno cartstvo sa 5.000 ruža (FOTO)

Posao koji je najpre sa suprugom Zoricom počeo iz hobija, prerastao je u mnogo više od toga

  • 0

Vođen kineskom poslovicom da se među ružama nalazi mir i spokojstvo, Nenad Mijuc (41) iz Kikinde bavi se proizvodnjom ruža već punih osam godina. Na placu koji se prostire na 40 ari nedaleko od grada, skriven od pogleda, nalazi se pravo cvetno carstvo.

Više od 5.000 sadnica različitih sorti raspoređeno je u ružičnjaku porodice Mijuc. Posao koji je najpre sa suprugom Zoricom počeo iz hobija prerastao je i mnogo više od toga. Mijuc tvrdi da bavljenje ružama ostaje sekundarna delatnost, ali da se lepota ovoga posla ne može porediti ni sa jednim:

- Počeli smo sa ružama stablašicama, kasnije zbog potrebe tržišta krenili smo sa čajevkama, polijantama, engleskim ružama ali i drugim vrstama. Više od 40 sorti imamo na placu na kojem svakodnevno radimo.

Mijuc objašnjava da proces od sadnje do cveta traje i po nekoliko godina, pa je tako za ružu stablašicu potrebno 3 godine:

- Prve godine u proleće se sade sejanci, u toku leta se kaleme, a sledeće jeseni se vade sadnice, kod stablašica proces je nešto drugačiji i traje mnogo duže. Stablašice imaju dva kalemljenja, prve godine se kalemi stablo, a sledeće plemka koja će dati ružu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Porodica Mijuc ruže prodaje kod kuće, često ih iznose na pijacu a i velika je potražnja u poljoprivrednim apotekama, za sada ih prodaje u manjim količinama:

- Ukoliko bi radili sa većom količinom od 50.000 pa i 100.000 komada, ruže bi se prodavala po nižoj ceni velikim otkupljivačima, mi za sada prodajemo manju količinu po nižoj ceni,objašnjava nam Mijuc.

FOTOGRAFIJA OVOG DEDICE RASPLAKALA JE CELU SRBIJU: U hodniku bolnice s BUKETOM RUŽA, čeka da vidi nekog posebnog! (FOTO)

Kao i svakoj kraljici i ovoj nekrunisanoj među cvećem pažnje nikada dosta. Njenom veličanstvu potrebna je nega u vidu okopavanja, orezivanje, kalemljenje i sadnje:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ruži odgovara dobro propusna zemlja bogata humusom jer su veliki potrošači hranljivih materija .Orezivanje ruža ne radi se na isti način, a sve zavisi od sorte -čajevka se orezuje do pola, dok se kod ruža polijanta ili mnogocevtnica skidaju samo precvetali delovi.

Kao i u svakom poslu i u ovom je potrebno dosta rada, truda ali pre svega velike ljubavi:

- U ružičnjaku nalazim mir. Rad sa ružama i sa bilo kojim cvećem čoveka oslobađa negativne energije. U prirodi cirkuliše pozitivna energija i nakon posla ja ne osećam umor nego spokojstvo, napominje nam vredni ružičar Nenad.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mladi se sve manje interesuju za ovu vrstu posla, kaže nam ružičar:

Ovo je NAJSKUPLJI buket ruža na svetu! Šokiraćete se koliko košta, a još više kad čujete kako se bere (FOTO) (VIDEO)

- Ovo je više od posla, potrebno je mnogo ljubavi, mi smo počeli sa 300 sadnica danas imamo preko 5.000. Najbitnije je strpljenje i cilj koji imate pred sobom. Nadam se da će ovaj prelepi ružičnjak ostati mojoj deci i da će nastaviti da rade u njemu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Najveći proizvođači ruža u severnom delu Banata nalaze se u Novom Kneževcu i Senti, ali da se najveći džentlmen nalazi u Kikindi, potvrdio je ružičar Mijuc koji za sebe kaže da je ipak u prednosti, jer supruzi ali i damama u okruženju poklanja ono što žene najviše vole, a to su ruže.

ČUDESNA RUŽA SA 100 CVETOVA: Pejići u svojoj bašti imaju pravo blago! (FOTO)

A kako miriše Vilijam Šekspir, Akito, Red Velin i Gala saznaćete jedino ako posetite ružičnjak u gazdinstvu porodice Mijuc.

Pogledajte i TNOW prilog:

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA