SRPKINJA IZ ANGOLE ŠVERCOVALA AFRIČKE PAPAGAJE: Nije prijavila da sa sobom nosi ptice u vrednosti od 2.000 evra! (FOTO)

Ova vrsta papagaja je često predmet ilegalne međunarodne trgovine koja predstavlja ozbiljan pritisak i pretnju po opstanak populacije ove vrste u prirodi na većem delu afričkog kontinenta

  • 6

Carinici su 14. jula 2016. godine na aerodromu Nikola Tesla sprečili pokušaj unosa u Republiku Srbiju dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja (Psittacus erithacus) iz Angole, bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz.

AKCIJA CARINIKA NA GRADINI: Zaplenjena garderoba vredna pola miliona dinara (FOTO)

U prekršaju se našla državljanka Republike Srbije, koja je letom iz Frankfurta sa suprugom doputovala iz Angole. Ona je zaustavljena u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave za kontrolu. Pored ličnog prtljaga, ona je u transporteru za žive životinje nosila i dve pomenute ptice.

KOKI JE SADA GAZDA BRIONA: Papagaj Brozovih prava turistička atrakcija (VIDEO)

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da ne poseduje odgovarajuću uvoznu CITES dozvolu. Putnica je pokazala dokument iz Angole, za koji je naknadno utvđeno da nije izdat od strane nadležnog upravnog organa za CITES u Angoli, što ga čini nevažećim.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

Slučaj je prepušten u dalju nadležnost Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, koja je privremeno oduzela i zbrinula životinje.

Afrički sivi žako je jedna od oko 360 vrsta papagaja koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionlanim propisima Republike Srbije.

Za svaki vid prekograničnog kretanja ovih životinja, uključujući i one koje predstavljaju kućne ljubimce, potrebno je prethodno pribavljanje CITES dozvole Republike Srbije.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

Za ovim pticama postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog prirodne sposobnosti ove vrste da oponaša ljudski govor i i zbog izuzetno visokog stepena kognitivnih sposobnosti. Cena jednog žako papagaja na tržištu u Evropi se trenutno kreće između 500 i 1.000 evra, u zavisnosti od države porekla i od samog primerka.

Iz napred navedenih razloga, ova vrsta je često predmet ilegalne međunarodne trgovine koja predstavlja ozbiljan pritisak i pretnju po opstanak populacije ove vrste u prirodi na većem delu afričkog kontinenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    15. jul 2016 | 17:13

    600 eura kosta jedan zako...odakle vama 2000??

  • Sebastijan

    15. jul 2016 | 18:28

    Bolje i papagaje nego drogu

  • uzgajivac ptica

    15. jul 2016 | 17:34

    U Svajcarskoj ovaj papagaj se zove " gris du Gabon" (francusko govorno podrucje). Kod uzgajivaca ptica ga mozete naci po ceni od 1'500 do 2'000 u zavisnosti od starosti, a u prodavnicama se krece oko 2'200.- CHF.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA