Papa u suzama, kardinal kriv za odavanje tajni!

"Republika" spekuliše da je uhapšeni papin batler samo žrtveno jagnje u igri intrige i borbe za vlast u Vatikanu, dok "Mesađero" tvrdi da je neimenovani kardinal predvodio čitavu operaciju odavanja poverljivih papskih dokumenata

  • 0

Za odavanje poverljivih papskih dokumenata u aferi "Vatiliks", po svoj prilici, odgovoran je neimenovani kardinal, izvestili su danas italijanski mediji.

"Operaciju je predvodio kardinal", navodi u naslovu italijanski list "Mesađero" (Il Mesaggero), dok izvor čije je reči preneo dnevnik "Republika" (La Repubblica) tvrdi da su "mozgovi", zapravo, kardinali, a potom slede monsinjori, sekretari i "sitnija riba".

Lični batler pape Benedikta XVI Paolo Gabrijele (46) uhapšen je prošle nedelje pošto su u njegovoj kući pronađeni poverljivi dokumenti, a sud u Vatikanu ga je u subotu i formalno optužio za njihovo nelegalno posedovanje i odavanje, saopštivši da će biti pokrenuta šira istraga kako bi se utvrdilo da li je imao saučesnike.

Gabrijele, koji je radio u Vatikanu od 2006. i bio jedan od malobrojnih koji su imali pristup papinim privatnim odajama, uhapšen je mesec dana nakon što je papa, šokiran aferom "Vatiliks" koja je izbila u januaru, oformio specijalnu komisiju kardinala sa zadatkom da istraži ko je odgovoran za odavanje tajni, navodi AFP.

Dokumenti, čija je sadržina "isplivala" u italijanskoj štampi i u jednoj knjizi, bacila su svetlo na mnoge vatikanske tajne, uključujući probleme sa porezom koji plaća Katolička crkva, finansiranje katoličkih organizacija, skandale vezane za seksualno zlostavljanje dece i pregovore s tvrdokornim tradicionalističkim pobunjenicima.

Iako nisu doneli neka velika iznenađenja, tajni papiri su razotkrili duboko usađenu mržnju među rivalima u Vatikanu, navodi francuska agencija.

Hapšenje papinog batlera propraćeno je nevericom, jer je on bio poznat po svojoj odanosti i lojalnosti papi, pa se spekuliše da je Gabrijele bio samo običan pijun i žrtveno jagnje u igri intrige i borbe za vlast unutar Svete stolice.

Izvor na koji se poziva list "Republika" smatra da je osoba koja stoji iza ovog skandala delovala u korist pape, jer je, kako je naveo, cilj bio da se na videlo iznese korupcija unutar Katoličke crkve u proteklih nekoliko godina.

Isti izvor je dodao da je papu duboko pogodilo prošlonedeljno otpuštanje predsednika Vatikanske banke - koja se zvanično zove "Institut za religijske poslove" - Etorea Gotija Tedeskija, posle niza finansijskih skandala.

- Papa je počeo da plače, a potom se razbesneo i obećao da će istina izaći na svetlost dana - rekao je neimenovani izvor.

Goti Tedeski je u četvrtak smenjen pošto mu je izglasano nepoverenje zbog toga što nije uspeo da "osvetla obraz" svoje banke, a smatra se i da bi mogao biti odgovoran za odavanje dokumenata u vezi sa tom institucijom, podseća francuska agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA