ZA OVAJ POSAO U SRBIJI PLATA JE 80.000 DINARA: A niko neće da ga nauči!

Početna plata mesara je 30.000-40.000, a dobri majstori zarađuju i do 80.000 dinara. Što ih je manje, to više vrede

  • 35

U gradovima širom Srbije mesarski zanat želi da uči od dva do pet đaka, a ove godine je taj smer upisalo 268 učenika dok je skoro 150 mesta ostalo upražnjeno. Samo Hemijsko-prehrambena tehnološka škola u Beogradu ima celo odeljenje sa 30 učenika. I dok đaci beže od klanica i mesara, trgovinski lanci i industrija mesa vape za dobrim majstorima, daju stipendije, pomažu tokom školovanja i zapošljavaju sve koji izuče ovaj zanat. 

 

Vozite kamion po Evropi za platu od 2.000 evra, ali postoji samo jedan uslov!

 

Veliki trgovinski lanci, poput "Deleza" i "Idee", pisali su Ministarstvu prosvete, tražili proširenje upisnih kvota, ali i u ministarstvu i u školama kažu da otvaranje više odeljenja ne znači ništa dok nema đaka koji bi ih popunili.

 

Printskrin: Youtube/Association L214

Printskrin: Youtube/Association L214

 

- I da imamo tri puta više učenika, svi bi mogli da se zaposle odmah posle škole, jer je potražnja na tržištu rada ogromna. Sarađujemo sa "Delezom", Klanicom "Đurđević", "Ideom", ali nemamo dovoljno đaka, koliko nam oni traže. Deca imaju praksu u maloprodajnim objektima, dobijaju stipendije, uče od pravih majstora. Kada izađu iz škole, oni su prave zanatlije koje mogu odmah da se zaposle - kaže Nataša Parezanović, direktorka Hemijsko-prehrambene škole u Beogradu.

 

Početna plata mesara je 30.000-40.000, a dobri majstori zarađuju i do 80.000 dinara. Što ih je manje, to više vrede.

 

- Kada se sretnem sa bivšim đacima, oni prokomentarišu da im je neprijatno da kažu kolika im je plata, jer zarađuju mnogo više od mene, direktora škole sa 23 godine radnog staža. I to je pokazatelj da njihova profesija nije potcenjena - kaže Nataša Parezanović.

 

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abvgd

    17. jul 2016 | 17:24

    Ja bih voleo da mi pokazete tog poslodavca koji placa mesara 80.000 mesecno

  • Aaaa

    17. jul 2016 | 17:15

    Ma da jeste 200 hiljada pa ja imam tu skolu radis ideja maksi za 35 hiljada kod privatnika 45-50 hiljada al vade dušu. Budite malo realni

  • Rasa

    17. jul 2016 | 18:17

    Stric koji je preko 30 godina mesar,bukvalno majstoe svig zanata je radio u klanicic Djurdjevic i dao je otkaz!!! Da vam sada pisem razlog ili razloge, smucice vam se , sto vama ,sto deci koja idu na ovaj zanat verujuci u bajke!!! Svog unuka je odmalena vodio sa sobom gde god bi u gradicu u kojem zivi isao na poziv da odradi sve u vezi klanja,mali je obozavao to,pre dve god je hteo da upise taj zanat pa je stric seo sa njim i najiskrenije mu rekao sta ga ceka,sta su ustvari ti privatnici i ostalo. Na kraju je "mali" naravno odustao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA