≫ 

Vernici danas slave prenošenje ČUDOTVORNE ISUSOVE RIZE u Sabornu crkvu u Kremlju!

Riza je imala moć da izleči bolesnika na koga bi bila postavljena

  • 5

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prenošenje Isusove rize u Sabornu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Kremlju.

Kad je u Rusiji carovao Mihailo Feodorović, a patrijarh bio Filaret, Persijom je vladao šah Abas koji je često ruskim prijateljima slao poklone. 1625. godine šah je poslao caru vredne poklone, a patrijarhu posebno pismo i neizmerno skupocen dar - rizu Gospoda Isusa Hrista, u zlatnom kovčegu ukrašenom dragim kamenjem. U pismu šah obaveštava da je Hristova riza pronađena u mitropolijskoj riznici za vreme osvajanja Gruzije i da je sada šalje na poklon moskovskom patrijarhu.

U istom pismu šah veliča veliko ime Isusa Hrista, govoreći: "Ko bogodolično ne poštuje Njega kao Boga, taj neka bez ikakve milosti bude sažežen ognjem; a ko za takvog bogohulnika naloži oganj, taj je dostojan česti i veličanja".

Patrijarh je prvo bio nepoverljiv, ali je od brojnih ljudi čuo da se u Palestini i grčkim zemljama priča da se Hristova riza nalazi u Gruziji. Nakon što se posavetovao sa ruskim arhijerejima naložio je strogi post i molitvu.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Nakon što je odslužio svenoćno bdenje naredio je da se Hristova riza položi na bolesnika, kao što je u drevnosti blagočestiva carica Jelena položila na mrtvaca Hristov krst radi osvedočenja o njegovoj istinitosti. Kao što je tada Hristov krst bio raspoznat po sili kojom je vaskrsnuo mrtvac, tako su se i sada svi uverili u istinitost Gospodnje rize: jer su od nje dobili isceljenje i brzo ozdravljenje svi bolesnici na koje je ona položena.

Zbog takve blagodati, car i patrijarh su se ispunili velikom radošću. Potom su naredili da se u velikoj sabornoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, na zapadnoj strani u desnom uglu, ustroji počasno i naročito ukrašeno mesto, gde je bilo izobraženje živonosnog Hristovog groba. Tu je i  položena riza Gospodnja. Ona se i dalje nalazi tamo, pobožno poštovana od svih, a od nje se i do danas daju isceljenja bolesnima koji joj sa verom prilaze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    23. jul 2016 | 10:12

    Slavili Hrista kao Boga a ubijali ljude! Nekima je lakse ubijati u Hristovo i Bozje ime,nego ziveti onako kako Bog to ocekuje od ljudi.Obozavanje predmeta,pa makar pripadali Isusu je idolopoklonstvo. Nigde u Svetom Pismu ne pise da treba obozavati Isusovu odecu ili bilo sta slicno. Obozavaju mrtve kosti. kipove, ikone i sta jos ne. Lakse je mnogima da to rade nego da zive po Hristovim ucenjima. Prave od njega Boga a ne zive onako kako je on poucavao. To sa hriscanstvom nema nikakve veze, ali sa paganstvom ima.

  • Dr. Kefalo

    23. jul 2016 | 08:57

    Pravni vernici danas slave moj rođendan. AMIN

  • Hr

    23. jul 2016 | 19:39

    Smjesno ,otkud takve gluposti ,iz biblije sigurno ne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA