UJEDINJENA DECA JAJCA POSLALA PORUKU NACIONALISTIMA: Ovako se bojkotuju sve podele! (FOTO)

Protesti srednjoškolaca u Jajcu nisu samo protesti protiv podela škola. Ovo je slika društva. Dok mnoštvo nezadovoljnih štrajkuje, gladuje, protestuje, buni se protiv režima, politička elita povlači poteze koji njoj odgovaraju. Očekivano ova situacija dobija i politički epilog, jer se nastoje skupiti predizborni bodovi na deci

  • 36

Klinci iz Jajca ušli su u borbu protiv vlasti koje su rešila da izvrše segregaciju i podele ih po školama prema nacionalnoj pripadnosti. Nažalost, prvu bitku su izgubili. Jajce će, po svemu sudeći dobiti školu za decu bošnjačke nacionalnosti, uprkos protivljenju dece da ih dele na taj način.

SRPSKI, HRVATSKI I BOŠNJAČKI ĐACI NE ŽELE DA IH DELE POLITIČARI: Nastavljamo borbu protiv nacionalizma!

Nisu pomogli ni protesti srednjoškolaca, nije pomoglo ni to što je došao Džonatan Mur, šef misije OEBS-a u BiH, koji će se ponovo sastati sa roditeljima srednjoškolaca i predstavnicima Veća učenika jajačkih srednjih škola, javlja portal Lola magazin.

Tinejdžer Ivica ujedinio Srbe, Bosance i Hrvate i OČITAO BUKVICU CELOM BALKANU! (FOTO)

- Mnogo je lakše uvesti nacionalnu grupu predmeta i učenicima Bošnjacima na uverenja printati grb BiH, nego osnivati novu školu i stvarati dodatni jaz među mladim Jajčanima i Jajčankama - rekao je srednjoškolac Ivica Jukanović, jedan od organizatora protesta.

On je, govoreći za Lola magazin istakao da od Mura očekuju podršku da sačuvaju zajedništvo koje traje godinama.

Tarik Šehić, učenik medicinske škole i ujedno još jedan od učesnika protesta naglašava: "Ukoliko političari ne budu spremni na dijalog i kompromis, spremni smo bojkotovati nastavu naredne školske godine".

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Međutim, nisu svi protiv ovakve segregacije. Za Politiku je, na primer, jedan od roditelja koji je želeo da ostane anoniman poručio: "Nismo mi ubijali jedni druge da bi nam deca zajedno u školu išla".

I upravo ovakvi stavovi daju zalet vlastima, a novinarka Lole Sara Velaga se pita koliko su vlasti spremne daleko da idu u svojim podelama?

- Da li je misao vodilja Divide et impera (podeli pa vladaj)? I ako jeste, kad misle prestati? Mladi ljudi iz Jajca su nedavno poslali poruku zajedništva snažniju nego iko ikad u poslednje vrijeme - piše ona.

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Učenici su se samoinicijativno organizovali, izašli su na ulice i - iako u malom broju - pokazali da se protive, nastavlja ona u svom komentaru.

"Međutim, nekada su sredstva korišćena da se ostvari cilj mnogo jača od dečijih reči. Stvaranjem takvih podela, nacionalno pitanje, koje je očito džoker karta vlasti, ponovo postaje glavno.

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Protesti srednjoškolaca u Jajcu nisu samo protesti protiv podela škola. Ovo je slika društva. Dok mnoštvo nezadovoljnih štrajkuje, gladuje, protestuje, buni se protiv režima, politička elita povlači poteze koji njoj odgovaraju. Očekivano ova situacija dobija i politički epilog, jer se nastoje skupiti predizborni bodovi na deci.

Ono što bi trebalo biti neiskvareno, čisto i primer odraslima, postaje opterećeno, ograničeno i suzbijeno u političke redove. Ivica, Tarik i mnogi drugi, treba da ostanu deca sa stavovima, koji se ne daju pokolebati i ispolitizovati. Društvo teško da će", zaključuje autorka teksta.

Pogledajte najvažnije vesti koje su obeležile dan za nama:

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djordje

    19. jul 2016 | 18:50

    bravo deco to je buducnost samo napred

  • Zoran

    19. jul 2016 | 19:02

    Na pogrtesnu adresu ste poslali. Zapadu se obratite.

  • ANTE BAN

    19. jul 2016 | 20:27

    Pa ako su ujedinjeni u jajcu kako novinar piše, onda je logično da su prisni i da se vole! To drugim riječima znači da su- BRAĆA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA