Ako na more nosite keš, rizikujete krađu, a ako koristite karticu, naplatiće vam ogromnu proviziju. ŠTA JE BOLJE?

U kakvom god obliku odlučite na nosite novac na letovanje, ovo su korisni saveti kako rukovati sa njim

  • 7

Banke u inostranstvu naplaćuju velike provizije, zato je najbolje poneti gotovinu, poručuju iz Udruženja bankarskih klijenata.

LOPOVI SU SPREMNI ZA TURISTE KOJI NOSE KEŠ: Evo kako da se SAČUVATE OD KRAĐE!

Ako na letovanje nosite keš, rizikujete da prilikom krađe ostanete bez dinara, a ako odlučite da plaćate karticama "pokrašće" vas banke koje za podizanje novca naplaćuju ogromne provizije uz papren kurs.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", smatra da su kartice skupe za korišćenje van zemlje i preporučuje građanima da na put krenu sa kešom u novčaniku.

- Banke u inostranstvu naplaćuju osetno veće provizije za plaćanje karticama ili za podizanje novca sa bankomata. Savet je poneti keš i što manje koristiti usluge banke kako bi troškovi provizije bili što manji. Ako turisti baš moraju da koriste bankomate, savetujem im da podižu što manje iznose, i to samo u krajnjoj nuždi - kaže Gavrilović.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ako vam je u inostranstvu potrebna gotovina, podignite je koristeći debitnu karticu, nikako kreditnu, jer su provizije dvaput veće. Tako se provizija za obične platne kartice kreće oko dva odsto, odnosno minimum dva evra, dok za kreditne ide i do 3.5 odsto, odnosno pet evra, piše Srpski telegraf.

Ako ste "osuđeni" na plaćanje karticom na letovanju povoljnije vam je da njome plaćate robu i usluge u prodavnicama i restoranima nego da podižete novac sa bankomata da biste ih platili, pošto provizija na POS terminalima u marketima iznosi oko jedan odsto.

Ukoliko kod nekih trgovaca u inostranstvu na displeju POS terminala bude ponuđeno da vam iznos iskažu u dinarima ili lokalnoj valuti, izaberite dinare, zbog povoljnijeg kursa.

Kada novac podižete s bankomata banke čiji ste klijent, provizije najčešće nema. Ipak, kako to nije zakonom zagarantovano, Narodna banka Srbije savetuje građanima pre polaska na odmor provere s bankom u kojoj imaju račun da li i kolike provizije naplaćuje svojim klijentima.

Foto: Wikimedia / Joadl, A. Nalbantjan Foto: Wikimedia / Joadl, A. Nalbantjan

Da ne biste nepotrebno bacali novac na provizije, prilikom podizanja keša s bankomata gledajte da odjednom podignete veći iznos, a da ne uzimate svakog dana pomalo jer ćete u tom slučaju banci za svako podizanje novca minimum dati od dva do pet evra.

Vodite računa gde čuvate Pin kod. On nikako ne sme biti u istom novčaniku gde je i kartica, jer tako u slučaju krađe lopov ne može da je upotrebi. Takođe, imajte na umu da ako vam bankomat "pojede" karticu, možete da je dobijete tek po povratku u Srbiju, kao i to da će banka da vam naplati 15 evra za reklamaciju koju oceni kao neosnovanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    20. jul 2016 | 08:44

    Ako dignem jednom veći iznos opet rizikujem da me opljačkaju.

  • Dule

    20. jul 2016 | 09:32

    Najbolje je sedeti kuci. I tu ste najsigurniji.

  • talicni

    20. jul 2016 | 09:30

    Koristim VISA CLASSIC karticu. Pred put prebacim evre na tekuci evro racun i placam u inostranstvu tacno onu cenu koliko roba/usluga kosta. Znaci, NEMA provizije. Cak i kada placam u zemlji u kojoj evro nije valuta, konverzija se vrsi po srednjem kursu - opet NEMA provizije. Ponesem i nesto evra u cash-u za sitne troskove i to je to. Ukratko - nikada nisam platio ni jedan cent provizije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA